donderdag, 6. april 2006 - 15:35

Oplossing voor chimpansees uit proeflab

Amersfoort

De 53 gezonde chimpansees van het BPRC (Biomedical Primate Research Centre) in Rijswijk krijgen definitief een nieuw onderkomen. Twintig chimpansees krijgen onderdak in DierenPark Amersfoort en 33 andere apen worden ondergebracht in Safaripark Beekse Bergen. De 28 geïnfecteerde chimpansees zullen vóór de zomer verhuizen naar de nieuw gebouwde Special Care Unit van Stichting AAP in Almere.

Dat schrijven de ministers Van der Hoeven (OCW) en Hoogervorst (VWS) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Twee jaar geleden werden medische proeven op chimpansees verboden en konden alle dieren met pensioen. Omdat de Tweede Kamer van mening was dat de chimpansees niet bij het BPRC moesten blijven is gezocht naar adequate huisvesting.

Met DierenPark Amersfoort en Safaripark Beekse Bergen zijn nu definitieve afspraken gemaakt over de huisvesting van de groep gezonde chimpansees. DierenPark Amersfoort krijgt hiervoor eenmalig een bedrag van 2,5 miljoen euro en Safaripark Beekse Bergen 3,8 miljoen. Beide dierenparken doen mee aan het Europese fokprogramma voor deze met uitsterven bedreigde ondersoort.
Provincie:
Tag(s):