dinsdag, 17. oktober 2006 - 15:03

Opnieuw besmetting bluetongue in Gelderland

Op twee bedrijven in Sprang-Capelle in Noord-Brabant en op een bedrijf in Varsselder in Gelderland is maandag verspreiding van het bluetonguevirus geconstateerd. Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft daarom besloten tot uitbreiding van de 20-kilometergebieden in Zuid-Nederland en Gelderland.

De belangrijkste maatregelen in het 20-kilometergebied zijn:

Herkauwers zoals schapen, koeien, geiten en hun stallen moeten worden behandeld met insecticiden. Ook als de dieren buiten zijn, is behandeling van de herkauwers met insecticiden verplicht.

Vervoer van herkauwers binnen het 20-km-gebied naar een ander bedrijf of een slachthuis in het gebied is toegestaan. Voor individuele dieren waarbij bluetongue officieel is vastgesteld, gelden de maatregelen zoals die zijn vermeld in de brief die de VWA aan betrokken veehouders heeft gestuurd.

Voor het vervoer van herkauwers van het 20-km-gebied naar de rest van Nederland en de beperkingsgebieden in de andere lidstaten is het toegestaan de dieren naar een slachterij te vervoeren of de dieren na onder andere een bloedtest en een verklaring naar een ander bedrijf te vervoeren.

In totaal zijn er in Nederland nu 212 besmettingen met bkuetongue geconstateerd.
Provincie:
Tag(s):