woensdag, 6. september 2006 - 12:27

Opnieuw stankoverlast regio Kennemerland

Haarlem

Woensdagochtend rond 09.30 uur was er wederom sprake van stankoverlast in de hele regio Kennemerland. Of het hier, net als dinsdag, opnieuw gaat om een schip dat zijn tank heeft ontlucht, is nog niet bekend. Door verschillende meetploegen van de brandweer worden er metingen verricht. De uitslag daarvan is nog niet van bekend. Uit diverse meldingen blijkt dat de mensen opnieuw overlast ondervinden van de stank. Dat meldt de politie woensdag.

De stankoverlast lijkt dus nog niet verdwenen want ook dinsdagmiddag rond 12.15 uur is een wolk van koolwaterstof ontsnapt boven de Noordzee. Deze veroorzaakte overlast in een aantal gemeenten in de Bollenstreek. Dinsdagavond rond 20.30 uur kwamen er wederom meldingen van stankoverlast binnen.

Het vermoeden is dat het in beide gevallen ging om een wolk koolwaterstof, afkomstig van een schip, die voor de kust bij Katwijk zijn tank zou hebben ontlucht. Metingen van de brandweer wezen uit dat er een verhoogde concentratie van koolwaterstoffen in de lucht zat.

Mensen kunnen hiervan kortdurende klachten ondervinden, zoals geïrriteerde ogen en luchtwegen en eventueel misselijkheid. Deze klachten zijn in principe van voorbijgaande aard. Mochten de klachten van langere duur zijn, dan kunnen mensen zich wenden tot hun huisarts.

Zowel ‘s middags als ‘s avonds dreef de wolk na enige tijd in de richting van de politieregio Kennemerland, Amsterdam en vervolgens verder in de richting van Flevoland. In totaal kwamen er ’s middags ruim 90 meldingen binnen bij de hulpdiensten van Katwijk, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Lisse en Hillegom. ’s Avonds kwamen er nog eens ruim 110 meldingen binnen.

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat is verzocht te onderzoeken of de wolken afkomstig zijn van een schip voor de kust en of het luchten van de tanks daarbij wel volgens de geldende regels heeft plaatsgevonden. Er zijn in de afgelopen periode soortgelijke meldingen binnengekomen, maar niet van deze omvang.

De Milieu Ongevallen Dienst van het ministerie van VROM heeft gisterenavond, voor een nauwkeurige analyse van de wolk, een speciale meetwagen ingezet. De uitslag van deze metingen zal de komende dagen bekend worden.
Provincie:
Tag(s):