donderdag, 6. april 2006 - 10:07

Opnieuw toename van HIV en Chlamydia

Bilthoven

Het aantal gevallen van chlamydia en het aantal nieuwe diagnoses HIV nemen net als in voorgaande jaren toe. Het aantal gevallen van gonorroe neemt af behalve bij homo- en biseksuele mannen. Bij deze groep neemt syfilis voor het eerst sinds jaren af. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers over 2005 van het RIVM.

Van de seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) komt chlamydia het meeste voor, zowel bij mannen als bij vrouwen. Het aantal gevallen van chlamydia neemt het afgelopen jaar opnieuw toe. Het aantal gevallen van gonorroe daalt licht, vooral bij heteroseksuele mannen en vrouwen.

De sterkste toename wordt gevonden bij nieuwe diagnoses van HIV, vooral bij de homo- en biseksuele mannen. De epidemie van LGV (een SOA die vooral bij HIV-positieve homoseksuele mannen voorkomt) lijkt in Nederland over zijn hoogtepunt heen te zijn.

De trend in het aantal SOA-diagnoses over de afgelopen 5 jaren laat een toename zien. Oorzaak van de stijging is mogelijk een combinatie van factoren, zoals het actievere testbeleid (door meer te testen op HIV en SOA, worden ze vaker gevonden), onbeschermde seks bij homoseksuele mannen, toename van onveilig seksueel gedrag, verbeterde registratie, verhoogde alertheid op SOA.
Provincie:
Tag(s):