donderdag, 7. september 2006 - 16:26

Opvang mishandelde ouderen

Den Haag

Deze maand start de pilot ‘Opvang mishandelde ouderen’ in Den Haag. Op een geheime locatie zijn vanaf dat moment enkele kamers beschikbaar voor ouderen, die vanwege huiselijk geweld tijdelijk het eigen huis willen verlaten en nergens anders terecht kunnen. De pilot loopt twee jaar en is een initiatief van de GGD Den Haag, Stichting Wende en Meavita.

Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld in Den Haag (0900-0443322) krijgt jaarlijks tientallen meldingen van ouderenmishandeling. In enkele gevallen is tijdelijke opvang van de oudere op een geheim adres nodig. Opvang voor deze groep is soms lastig te vinden. Daarom start in september de pilot, waarbij een oudere onder bepaalde voorwaarden terecht kan op een voor ouderen geschikte geheime locatie.

Het Advies- en Steunpunt zorgt voor de intake en plaatsing van de oudere. De oudere wordt vervolgens intensief begeleid door stichting Wende, om zo een leven zonder geweld weer mogelijk te maken. De politie is ook betrokken bij het initiatief, om de veiligheid rond de oudere zoveel mogelijk te waarborgen.

Wethouder Bert van Alphen noemt mishandeling van ouderen ‘vanzelfsprekend onaanvaardbaar’. Hij verwacht dat het initiatief niet alleen concrete bescherming aan slachtoffers biedt, maar mogelijk ook inzage geeft in de oorzaak en achtergronden van ouderenmishandeling. De pilot loopt tot september 2008 en wordt dan geëvalueerd.
Provincie:
Tag(s):