zondag, 13. augustus 2006 - 21:49

Orang oetans gaan chatten

Apeldoorn

Geloof het of niet, maar het dierenpark Apenheul wil Apenheulse orang oetans per computer laten communiceren met orang oetans op Borneo. Volgens Apenheul is het geen science fiction. Sterker nog: al eind 2006 begin 2007 hopen ze in Apenheul een dergelijke communicatie op touw te gaan zetten tussen de apen.

Volgens Willie Smits van het dierenpark, en ook die van velen orang oetanverzorgers wereldwijd, overstijgt de intelligentie van deze bijzondere dieren dat van de mens ruimschoots.

Het park wil via een live-computerverbinding de orang oetans in contact brengen met orang oetans in een opvangcentrum van de natuurbeschermer en Nederlander Willie Smits op Borneo. Zo kunnen de dieren elkaar bijvoorbeeld eten geven via een computeropdracht. Daarvoor gaan we onze dieren zeker niet trainen. Alleen de orang oetans die dit leuk vinden kunnen achter een beeldscherm plaats nemen, en via pictogrammen ‘praten’ met een orang oetan in Indonesië.

Wanneer de bekabeling, die nodig is voor de verbinding, naar het verblijf is getrokken en een ‘orang oetan-proof’ scherm is gevonden, kan de chatt beginnen aldus het dierenpark. In Indonesië ligt de verbinding er al. Het opvancentrum Samboja Lestari op Borneo is namelijk nog maar enkele jaren oud. Toen Smits de gebouwen op het terrein plaatste, had hij dit idee al in zijn achterhoofd.

Nu willen we kijken of ook dieren die op grote afstand van elkaar leven hiervan gebruik willen maken. Al het werk met deze dieren geschiedt uiteraard geheel op vrijwilligheid en interesse van de dieren.
Provincie:
Tag(s):