vrijdag, 3. maart 2006 - 13:28

Ouderenadviseurs in de bushalte

Tilburg

De afgelopen week zijn er in 42 TOP-haltes door de stad levensgrote foto’s van alle - in Tilburg werkende – ouderenadviseurs opgehangen. Tot ongeveer half maart zullen deze mupi's van de ouderenadviseurs te bewonderen zijn. Later dit jaar wordt de actie nog een keer herhaald.

Er is ook een kleinere posterversie van de mupi gemaakt. Els-Aarts-Engbers, wethouder Ouderen en Zorg, biedt deze op donderdag 23 februari 2006 aan de groep ouderenadviseurs aan. “Op allerlei plekken waar ouderen in de stad verblijven of bij elkaar komen, hoop ik straks die poster terug te zien. Ons doel is duidelijk. Wij willen zoveel mogelijk mensen de weg naar onze ouderenadviseurs wijzen,“ aldus Els Aarts-Engbers.

Waarom?
De invoering van de wet Maatschappelijke Ontwikkeling zorgt bijvoorbeeld voor veel verwarring en ongerustheid onder ouderen. Wat verandert er nu precies, wat niet? Met al dit soort vragen kunnen de Tilburgers terecht bij de ouderenadviseurs. En dat is niet het enige. De ouderenadviseurs kunnen in principe ondersteuning bieden bij alles wat met verbetering van de zelfstandige woon- en levensomstandigheden van ouderen in Tilburg te maken heeft.

Met de toenemende vergrijzing is dit enorm belangrijk. “ We vergeten vaak hoe ingewikkeld de wereld in elkaar zit. Zeker omdat naarmate de leeftijd vordert, de afhankelijkheid van allerlei zaken groter wordt,� aldus Els Aarts. Aanpassingen in huis, aanvragen van een rolstoel of scootmobiel, huursubsidie, bijzondere bijstand. Het vergt vaak heel wat kennis en geregel om het allemaal voor elkaar te krijgen. Een helpende hand zoals die van de ouderenadviseurs is dan ook meer dan welkom.
Vorig jaar heeft de GGD onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het fenomeen ouderenadviseurs. Niet alleen bleek dat de Tilburgse ouderen erg tevreden waren maar ook dat hun inspanningen daadwerkelijk effect hebben. De gemeente Tilburg werkt al geruime tijd met de adviseurs. In 2003 is hun aantal uitgebreid tot 12 formatieplaatsen. Het merendeel van de adviseurs werkt gebiedsgericht. Bij de allochtone ouderenadviseurs is dat anders want zij werken door de hele stad.

Hulp nodig of vragen, bel voor een afspraak met de ouderenadviseurs: 013-535 0505
Provincie:
Tag(s):