donderdag, 9. november 2006 - 10:41

Ouderwetse kolenkachel veroorzaakt koolmonoxide

Amsterdam

Een ouderwetse kolenkachel heeft woensdagavond in de Voorburgstraat voor een koolmonoxide-incident gezorgd. De bewoners waren thuis toen zij een ‘plof’ in de kachel hoorden. Ze vertrouwden het niet en vroegen bij de brandweerkazerne aan de Poeldijkstraat om advies. De brandweerlieden besloten poolshoogte te nemen.

Bij binnenkomst in de woning gaf de meetapparatuur direct een hoge waarde koolmonoxide aan. De brandweer heeft de kachel gedoofd en leeggeschept. Met behulp van een zinken emmer, ijzeren pollepel en een natte dweil hebben de brandweerlieden de kolen uit de kachel geschept.

Het advies werd gegeven eerst een erkend installateur naar de kachel te laten kijken alvorens hem weer te gebruiken. Afgaande op de ‘plof’ die het echtpaar eerder die avond hoorde, is de vermoedelijke oorzaak van de koolmonoxide te wijten aan een defecte schoorsteen of de afvoer.

Hoewel zij nog geen symptomen van koolmonoxidevergiftiging vertoonden, kwam uit voorzorg een ambulance ter plaatse om de man en vrouw medisch te onderzoeken. Waren zij langer blootgesteld aan deze concentratie koolmonoxide, dan hadden zij gegarandeerd een vergiftiging opgelopen.

De bewoner bracht, nadat hij een plof in zijn kachel had gehoord, een bezoek aan de brandweerkazerne omdat op iedere kazerne in Amsterdam ‘Informatiepunten Brandveiligheid’ zijn gevestigd waar inwoners van Amsterdam terecht kunnen met vragen over brandveiligheid. Koolmonoxide is daar een voorbeeld van.

Op de kazerne is foldermateriaal aanwezig waarin staat wat mensen zelf kunnen doen om het risico van koolmonoxide te voorkomen en hoe ze symptomen kunnen herkennen. Daarnaast kunnen ze hun vragen voorleggen aan de brandpreventiespecialisten bij uitstek. Alle informatie is ook te vinden op de site van Brandweer Amsterdam: www.brandweer.amsterdam.nl.
Provincie:
Tag(s):