donderdag, 14. september 2006 - 15:31

Overgewicht kan leiden tot tekort aan mannelijk hormoon

Rotterdam

Mannen met een teveel aan vrouwelijk geslachtshormoon in het bloed, hebben veelal een te lage mannelijke hormoonspiegel. Dit kan invloed hebben op de kwaliteit van leven. Dit stelt W. de Ronde in zijn proefschrift Determinanten van plasma androgeen en oestrogeenspiegels bij de man waarop hij woensdag 20 september 2006 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Testosteron (mannelijk geslachtshormoon) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van typisch mannelijke kenmerken als baardgroei, verzwaring van de stem en toename van de spiermassa. Testosteron wordt geproduceerd in de zaadballen en in het lichaam omgezet tot het hormoon oestradiol (vrouwelijk geslachtshormoon). De Ronde onderzoekt in zijn proefschrift in hoeverre deze beide hormoonspiegels elkaar beïnvloeden. Zo blijkt oestradiol een krachtige remmer te zijn van de testosteronproductie.
Een van de oorzaken van een te hoge oestradiolspiegel is overgewicht. Dit kan uiteindelijk leiden tot een tekort aan testosteron. Mannen met een lage testosteronspiegel kunnen te maken hebben met klachten als verminderd libido, erectieproblemen maar ook met een gevoel van algehele malaise. Vaak betreft het iets oudere mannen die met deze klachten bij de arts komen.
Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek van de Ronde, kan beter bekeken worden in hoeverre de testosteronspiegel normaal is voor de man in kwestie of dat er sprake is van een ziekelijk tekort aan mannelijk hormoon. Een nog experimentele behandeling met tabletjes die de oestradiolspiegel verlagen, leidt tot een duidelijke stijging van de testosteronspiegel. Dit zou een elegante behandeling kunnen zijn voor een deel van de mannen met testosterongebrek. Aanvullend onderzoek naar de interactie tussen testosteron en oestradiol bij mannen en de mogelijkheden van therapeutische beïnvloeding hiervan wordt nu voorbereid.
Categorie:
Tag(s):