maandag, 10. april 2006 - 17:23

Overgrote meerderheid voor staking bij NedCar

Born

Een overgrote meerderheid van de werknemers van NedCar in Born heeft maandagmiddag ingestemd met een staking als de gesprekken van dinsdag tussen Mitsubishi en de vakbonden niets opleveren. Dit werd duidelijk tijdens de manifestatie op het parkeerterrein voor de autofabriek tijdens de ploegwisseling. Slechts 4 werknemers stemden tegen dit voornemen.

Wel riep FNV-vabkbondsman Henk van der Kolk de werknemers op niet een wilde staking te beginnen, maar een oproep van de vakbond af te wachten.

NedCar moet een helder plan presenteren dat de toekomst van de autofabriek veilig stelt. Dat betekent volgens FNV Bondgenoten: voldoende productievolume om de huidige werkgelegenheid te behouden. Daarvoor is het nodig dat de directie zelf op zoek gaat naar een nieuw te assembleren automerk.

Volgens van der Kolk zijn bij NedCar niet de loon- en productiekosten te hoog, maar heeft de marketing gefaald bij de verkoop van de Smart. ‘NedCar heeft niet teveel mensen, maar te weinig werk,’ aldus de FNV-man.

FNV Bondgenoten hekelde ook nog het kabinet, dat volgens de vakbond te laat de ernst van de situatie bij de Limburgse autofabriek inzag. Volgens de vakbond is er overheidssteun nodig om de termijn te overbruggen dat NedCar slechts één autotype produceert. ‘Daar kan mooi het geld voor gebruikt worden dat de overheid anders aan uitkeringen kwijt is. Onorthodoxe maatregelen zijn nodig’, aldus Van der Kolk.

Een ludieke actie onderstreepte de situatie nog eens waarin NedCar nu is terechtgekomen. Op het podium onthulde FNV Bondgenoten een in tweeën gesneden Smart ForFour onder de leus 'Een halve Smart is gedeelde smart'.
Provincie:
Tag(s):