donderdag, 2. november 2006 - 9:43

Paardenhouder wacht mogelijk proces-verbaal

Marrum

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) overweegt na de reddingsoperatie samen met de politie proces-verbaal op te maken tegen de verantwoordelijke paardenhouder in het Friese Marrum waarvan de paarden dreigde te verdrinken. Het lijkt erop dat hij geen verantwoordelijkheid heeft genomen na meerdere stormwaarschuwingem die aan hem zijn afgegeven door onder meer natuurbeheerorganisatie It Fryske Gea, die eigenaar is van de grond.

De reddingsoperatie in de nacht van woensdag op donderdag is op advies van de Dierenbescherming gestaakt. Dit zegt Jelko de Ruijter van woordvoerder van de LID donderdag. ‘Militairen probeerden met een ponton een eerste deel van de paarden over te brengen maar doordat het waterpeil is gaan zakken liep het drijvende ponton herhaaldelijk vast aan de grond'.

'Bovendien maakte het ponton nogal veel lawaai en werd er gebruik gemaakt van schijnwerpers waardoor de paarden erg onrustig werden en daardoor de kans dat de paarden in paniek zouden raken te groot werd’, aldus De Ruijter. ‘Als de paarden tijdens de redding op de vlucht slaan, is de kans nihil dat ze overleven. De stroming is zo sterk dat ze niet in staat zijn zich in veiligheid te brengen.’

De LID wilde voorkomen dat nog meer paarden zouden verdrinken en had daarom met de Brandweer en een aanwezige dierenarts al afgesproken dat de operatie zou worden uitgesteld tot donderdagochtend als de nachtelijke poging dreigde mis te lopen.

De dieren staan in een kwelder op een hoog punt omringd door water. Ze kwamen in hun benarde positie door plotseling opkomend hoog water als gevolg van de storm. Volgens de LID lijkt de eigenaar verzuimd te hebben zijn paarden in veiligheid te brengen na een duidelijke stormwaarschuwing. Vijftien paarden die eerder probeerden naar de kant te zwemmen, hebben dit niet overleefd.

De paarden hebben inmiddels door het zakkende waterpeil weer wat meer ruimte gekregen en het grootste gevaar is daarmee geweken. De aanwezige dierenarts heeft na onderzoek van de paarden geconstateerd dat de conditie van de paarden goed is.

Omdat naar verwachting het waterpeil in de loop van de dag verder zal zakken wordt in de loop van de ochtend bekeken of men ervoor kiest om de paarden ter plekke te voederen of wanneer het waterpeil laag genoeg is om de paarden met een aantal tamme paarden mee te lokken naar een ander gebied.
Provincie:
Tag(s):