woensdag, 29. maart 2006 - 9:22

Padden sneuvelen op hun huwelijksreis

oranjewoud

In verband met de paddentrek is de Bieruma Oostingweg (Oranjewoud) tijdelijk afgesloten voor al het verkeer van 19.00 uur 's avonds tot 7.00 uur 's ochtends.
Vanochtend zijn hiervoor verkeersborden geplaatst.

Vorig jaar zijn er in deze periode ongeveer 500 padden doodgereden op deze weg. Dat is de reden dat op verzoek van de bewoners in overleg met de gemeente Heerenveen en Staatsbosbeheer besloten is de weg tijdelijk af te sluiten.

Door het koude weer van de afgelopen maanden zaten de padden in hun winterverblijf onder de modder. Nu het weer warmer en vochtiger wordt en de temperatuur 's nachts boven de 5 graden komt, gaan de padden weer massaal op pad. Ze trekken terug naar de poel, vijver of sloot om te paren.
De bevruchting en het leggen van de eitjes gebeurt in het water. Net als bij kikkers ontwikkelen padden zich van donderkopje (kikkervisje) tot volwassen pad en zijn daarbij afhankelijk van het water. Als ze volgroeid zijn verlaten ze het water en trekken naar drogere oorden zoals hier in het bos.

Door het tijdelijk afsluiten van de Bieruma Oostingweg in de avond en nachtelijke uren proberen bewoners, gemeente en staatsbosbeheer te voorkomen dat 'padden sneuvelen op hun huwelijksreis'
Provincie:
Tag(s):