donderdag, 27. juli 2006 - 6:08

Paniek na scheur in damwand CS

Amsterdam

Een scheur in de damwand bij de bouwplaats aan de Oosterdokskade in Amsterdam heeft woensdagavond rond 23.30 uur voor paniek gezorgd. Doordat deze was verzakt was er een grote scheur ontstaan en dreigde de damwand door te breken.

Inmiddels levert de damwand geen gevaar meer op voor de omgeving. Dit laat een woordvoerder van de brandweer donderdagochtend weten, na onderzoek door de aannemer en de dienst milieu-en bouwtoezicht.

Woensdagavond om 23.30 uur melde een voorbijganger dat het hek rondom de bouwplaats aan de Oosterdokskade scheef stond. Daarnaast hoorde de passant water sijpelen uit de damwand.

Hulpdiensten waren snel ter plaatse en constateerden dat de damwand rondom de bouwput, naast het Centraal Station, een grote scheur vertoonde en was verzakt.

Rond middernacht zijn de bewoners van de woonboten in het water bij het busplatform (tussen de Oosterdokskade en de Prins Hendrikkade) geëvacueerd, omdat er een grote kans was dat de damwand het zou begeven.

Uit voorzorg heeft de aannemer zand gestort om de damwand te verstevigen. Vier woonboten zijn ontruimd en één woonboot is op eigen gelegenheid weggevaren. Alle bewoners hebben onderdak gevonden of zijn opgevangen. De verwachting is dat ze op korte termijn weer terug kunnen. De brug vanaf de oostelijke onderdoorgang richting de Oosterdokskade blijft voorlopig nog afgesloten voor het verkeer.

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met damwanden bij de bouw van de Noord-Zuidlijn. Zondag 25 juni 2006 waren er ook al problemen. En 7 juni 2006 lekte er water door een damwand bij de IJ-tunnel.
Provincie:
Tag(s):