dinsdag, 5. december 2006 - 18:43

Parkeergarage ‘Hengelo Centre’ goede middenmoter

Hengelo

Begin november verschenen de uitkomsten van de Nationale Parkeertest 2006. Dit is een jaarlijks onderzoek van het Platform Detailhandel Nederland waarin bijna 100 parkeergelegenheden in Nederland zijn onderzocht. De nadruk ligt op parkeergarages in stedelijke centra, dichtbij de belangrijkste concentraties van winkels. Voor het eerst is Hengelo meegenomen in dit onderzoek, parkeergarage ‘Hengelo Centre’ (aan de B.P. Hofstedestraat) en het straatparkeren in Hengelo zijn onderzocht.

In totaal zijn 54 parkeergarages beoordeeld op betaalbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid. Voor Overijssel zijn parkeergarages in Deventer (Noorderbergpoort), Zwolle (Maagjesbolwerk), Enschede (Van Heekgarage) en Hengelo (Centre) onderzocht. In de totaalbeoordeling komt Hengelo Centre op een 26e plek ruim achter Deventer en nog net voor Enschede en Zwolle. Hengelo Centre is daarmee een goede middenmoter.

Hengelo Centre scoort met een uurtarief van € 1,30 als goedkoopste van de vier onderzochte Overijsselse garages. De parkeertarieven in Hengelo zijn relatief laag in vergelijking tot bijvoorbeeld Amsterdam (De Kolk) waar € 3,80 per uur moet worden betaald.

Op vijf van de zeven veiligheidscriteria krijgt Hengelo Centre een hoge score: goed verlicht (een ruime meerderheid), personeel aanwezig (bij 35% van de garages), cameratoezicht (bij 94% van de garages), schoon (bijna 90% van de garages) en invalideplekken (bij 85% van de garages). Hengelo Centre heeft geen speciale vrouwenplekken. Dit zijn parkeerplekken (bijvoorbeeld te vinden in buurland Duitsland) die dicht bij de uitgang liggen en goed verlicht zijn.

Slecht scoort de parkeergarage op het punt van vluchtwegen: niet duidelijk is hoe de parkeergelegenheid verlaten kan worden bij calamiteiten. Bijna 80 procent van de onderzochte parkeergelegenheden heeft voldoende en duidelijke vluchtwegen.

De bebording naar Hengelo Centre is goed (bij 75% van de garages is dit het geval): bij binnenkomst van Hengelo is duidelijk aangegeven hoe de automobilist bij Hengelo Centre kan komen.

Hengelo Centre is met 341 plaatsen de kleinste van de drie parkeergarages in het centrum. Het onderzoek geeft dus geen beeld van alle parkeergarages in Hengelo.
Provincie:
Tag(s):