dinsdag, 24. oktober 2006 - 11:30

Pas op met BB-guns

Eindhoven

Iedere bezitter van een nepwapen (BB-gun) kan dat, zonder verdere gevolgens, vanaf 30 oktober tot en met 12 november, op ieder politiebureau in Zuidoost Brabant inleveren. De wapens zijn weliswaar nep, maar verboden en vallen onder de Regeling Wapens en Munitie. Het gaat om veer- en gasdrukwapens die op een echt vuurwapen lijken.

De nepwapens worden ook wel BB-guns genoemd en zijn niet van echt te onderscheiden. De politie kan, als ze in aanraking komt met een (nep)wapen, niet anders doen, dan handelen alsof het om echte wapens gaat. Achteraf kan pas blijken dat het om nepwapens gaat.

Twee voorvallen in de afgelopen maanden wezen weer eens op het gevaar van nepwapens. In beide gevallen handelde de politie alsof het om een echt wapen ging. De betrokkenen moesten hun wapen laten vallen. Bij het ene geval gebeurde dat, maar bij het andere niet. Hier moest de politie op de verdachte schieten. Achteraf bleek het om een nepwapen te gaan. De betrokken persoon raakte gewond.

Veel jongeren nemen de nepwapens mee van hun vakantieadres in het buitenland. De wapens kunnen ook via het internet worden gekocht. Mede om de ouders/verzorgers te informeren over het verbod op de nepwapens, is er ook een voorlichtingscampagne aan deze inleveractie verbonden.
Provincie:
Tag(s):