donderdag, 2. maart 2006 - 8:52

Pas op met Chinese zakenpartner

Peking

Veel buitenlandse bedrijven maar ook Nederlandse ondernemers zijn in China het slachtoffer geworden van oplichting. Dat zegt de Nederlandse ambassade in Peking op haar eigen website en waarschuwt hiermee tegelijkertijd ondernemers op te letten wanneer ze zaken gaan doen.

Bedrijven worden benadert per e-mail met een aantrekkelijk transactievoorstel van een Chinees bedrijf. Het gaat hierbij veelal om relatief grote orders en het betreft altijd een eerste contact met het Chinese bedrijf. De buitenlandse zakenpartner wordt uitgenodigd om zo snel mogelijk naar China af te reizen voor ondertekening van het contract.

Bij aankomst wordt de buitenlandse ondernemer gevraagd om een aantal kosten voor zijn rekening te nemen zoals diners, cadeaus, zogenaamde administratieve kosten ter plekke.
Het kan overigens ook voorkomen dat u wordt gevraagd om reis-, visum- en verblijfkosten voor een bezoek van uw beoogde zakenpartners aan uw fabriek in Nederland voor uw rekening te nemen. In alle gevallen verdwijnt de Chinese zakenpartner hierna of u wordt aan het lijntje gehouden.
Categorie:
Tag(s):