zaterdag, 8. juli 2006 - 10:52

Pas op voor zwemmersjeuk

Groningen

Aan de noordkant van het Oldambtmeer (Blauwestad) wordt veelvuldig gezwommen. Van zwemmers zijn klachten binnengekomen over rode jeukende bultjes. Het waterschap Hunze en Aa's heeft monsters van het water genomen. De uitslagen hiervan worden zaterdag verwacht. Het gaat hierbij mogelijk om zwemmersjeuk.

De betreffende locatie is op dit moment geen officieel vastgestelde zwemwaterlocatie, het gaat om een locatie in oprichting waar dus gezwommen wordt op eigen risico. Op de locatie worden waarschuwingsborden geplaatst met een negatief zwemadvies.

Bij watertemperaturen van 20C of hoger is het mogelijk dat zwemmers last krijgen van zwemmersjeuk. Dit is een onschuldige maar vervelende huidreactie op kleine parasieten, die zich in het warme water kunnen bevinden. De rode bultjes die bij deze aandoening op het lichaam ontstaan, kunnen pijnlijk jeuken. In sommige gevallen kunnen de bultjes enkele weken blijven bestaan. Goed afdrogen na het zwemmen en aantrekken van droog badgoed verkleint de kans op deze aandoening.
Provincie:
Tag(s):