vrijdag, 5. mei 2006 - 14:37

Pechtold brengt eerste stem uit in VVD-lijsttrekkersverkiezing

Den Haag

Minister Alexander Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing brengt zaterdagochtend om 9.30 uur op Het Plein in Den Haag de eerste stem uit op rutteofverdonk.nl, de 'open voorverkiezing' voor het leiderschap van de VVD. Een aantal jonge leden van VVD, CDA, PvdA en D66 willen dat niet alleen leden van politieke partijen, maar ook hun aanhangers kunnen stemmen bij de verkiezingen voor een nieuwe lijsttrekker.

Op de website www.rutteofverdonk.nl kunnen VVD-kiezers vanaf morgenochtend stemmen voor Mark Rutte, Rita Verdonk of Jelleke Veenendaal, zo kondigden de initiatiefnemers vandaag aan op BNR nieuwsradio en het Radio 1-journaal. Ook aanhangers van andere partijen kunnen hun stem uitbrengen.

De club studenten en ‘young professionals’ richt zaterdag op Het Plein in Den Haag een internetcafe in, waarbij ook de fanclubs van Rutte en Verdonk aanwezig zijn om de eerste stemmen binnen te halen. Het project wordt door beide kandidaat-lijsttrekkers gesteund. Rutte wil deze voorverkiezingen bij de verkiezing van de volgende VVD-lijsttrekker zelfs officieel invoeren, zo zei hij vandaag op Radio 1.

De jongeren vormen met hun ‘voorverkiezingen’ een tegenhanger van de VVD ‘ledenraadpleging’, die zij ‘achterbanraadpleging’ noemen. Alleen VVD-leden, minder dan 0,05% van het electoraat, bepalen wie de lijsttrekker wordt. Dat is niet bepaald representatief, aangezien zo’n 20% van het electoraat op de VVD zal stemmen, volgens de peiling van eind april (31 zetels). Kiezers, leden en niet-leden van de VVD kunnen zich dan ook registreren op 'hetnieuwestemmen.nl' om hun stem te laten horen. De groep willen het systeem ook inzetten bij de lijsttrekkersverkiezingen van D66, CDA en PvdA.

Godart van Gendt, initiatiefnemer van rutteofverdonk.nl: "Als de VVD slim is, dan volgen ze de uitslag van de openbare voorverkiezingen. De stem van kiezers belooft immers meer dan de stem van een aantal VVD-leden."
Provincie:
Tag(s):