zondag, 15. oktober 2006 - 11:59

Peperdure Spyker, droomauto politie Flevoland

Flevoland

Mooi weer, veel, heel veel publiek en volop gelegenheid om de burger uit te leggen wat het werk van de politie nu betekent en wat medewerkers van korps Flevoland allemaal doen om het nog veiliger te maken in de provincie. Dat was de slotsom van de landelijke politiedag die zaterdag werd gehouden. In Zeewolde en Lelystad kwamen ruim negenduizend bezoekers.

En al die mensen kregen veel voorgeschoteld en konden van alles zien, beleven en meemaken. Het thema was Burger in blauw en met een stoere, echte politiepet op, poserend op een nog stoerdere en echte politiemotor, werd dat voor vele kinderen maar ook hun vaders werkelijkheid.

In Lelystad werd de autoprocedure meerdere keren uitgevoerd. Tijdens die procedure moeten agenten, een gevaarlijke verdachte op een zo’n veilig mogelijk manier uit de auto halen. Ook was er tekst en uitleg van de technische recherche, de verkeersongevallen analyse, het verkeers handhavings team, de rollentestbank waarop je je scooter of brommer kon laten testen, zonder een bekeuring en een stand van werving en selectie, die veel, heel veel gadgets weggaf.

Ook was er bij het politiebureau aan het Zuiderwagenplein een skid car, een demonstratie waarbij automobilisten zelf kunnen ervaren hoe het is, als men van de weg dreigt te raken. Het doel was en is blijvend aandacht vragen voor veilig verkeer in Flevoland.

Verder konden allerlei andere voertuigen bekeken worden, zoals auto’s, de ME bus en de boot. Ook waren er demonstraties van honden, paarden en politiebikers en tot slot landde een politiehelikopter rond drie uur in Zeewolde.

Daar was ook het klapstuk van de landelijke politiedag. Een heuse Spyker C8, die helemaal omgeturnd was tot een echte politieauto, compleet met zwaailamp en sirene. Dit supersnelle en dure voertuig was een eenmalige actie en zal niet gebruikt worden als surveillancevoertuig. Maar veel bekijks trok de wagen wel. Ook was er voldoende animo voor de rondleidingen in het bureau aan de Strandweg. De bezoekers wachtten geduldig in de rij.

Met veel plezier kijkt Politie Flevoland terug op de landelijke politiedag. Hoewel het een politiedag was, deden ook de brandweer, 3VO, Douane, Staatsbosbeheer, Slachtofferhulp en andere partners in veiligheidsketen mee aan deze dag. Op die manier kreeg de bezoeker een goed idee van wat er allemaal in de regio gedaan wordt voor de veiligheid van de burger.

Omdat het belangrijk is om dat steeds weer te laten zien en uit te leggen, gaat Politie Flevoland wederom een vervolg geven aan de landelijke politiedag en wel door het organiseren van de Politie Flevoland on tour karavaan. Op de eerste drie zaterdagen van januari zal de politie naar de bewoners toekomen met mensen en materiaal.

Op zaterdag 6 januari worden Lelystad en Dronten aangedaan, een week later zijn Emmeloord en Urk aan de beurt, gevolgd door Almere Buiten en Zeewolde op 20 januari.
Provincie:
Tag(s):