dinsdag, 21. november 2006 - 10:09

Persoonlijkheid scholieren van grote invloed op problematisch gedrag

Utrecht

Er bestaat een duidelijk verband tussen persoonlijkheid en probleemgedrag. Dat blijkt uit meerjarige studies van psychologe Joyce Akse. Akse heeft onderzoek gedaan bij meer dan 1000 schoolgaande jongeren uit de provincie Utrecht. Ze komt tot de conclusie dat om het probleemgedrag van jongeren te verminderen, hun persoonlijkheid in ogenschouw genomen moet worden. Akse promoveert op 24 november 2006 aan de Universiteit Utrecht.

Psychologe Joyce Akse stelt dat het probleemgedrag vrij laag is bij de schoolgaande jeugd en er duidelijke verschillen te zien zijn tussen jongeren. De groep jongeren, die extravert en impulsief is (30%), de zogenoemde ‘ondercontrolers’, heeft een grotere kans om agressief of crimineel gedrag te ontwikkelen.

Terwijl introverte, aardige jongeren (35%), de zogenoemde ‘overcontrolers’, vaker depressieve of angstige gevoelens ontwikkelen. Daarnaast blijkt dat meisjes eerder depressief of angstig gedrag ontwikkelen dan jongens. Terwijl bij jongens de kans groter is dat zij zich meer agressief of crimineel gedragen dan meisjes.
Provincie:
Tag(s):