donderdag, 15. juni 2006 - 9:57

Philips koopt Intermagnetics voor 1 miljard euro

Amsterdam

Philips heeft donderdag bekendgemaakt een definitieve overeenkomst te hebben getekend met Intermagnetics General Corporation (“Intermagnetics�) (NASDAQ: IMGC), die voorziet in overname door Philips van Intermagnetics voor USD 27,50 per aandeel, ofwel een totaal-bedrag van USD 1,3 miljard (EUR 1 miljard) in contanten, te voldoen bij afronding van de transactie. De raad van commissarissen van Intermagnetics heeft de voorgestelde transactie unaniem goedgekeurd.

De afronding ervan is afhankelijk van de goedkeuring door de verordenende instanties, de voorwaarden van de fusieovereenkomst en de goedkeuring door de aandeelhouders van Intermagnetics.

Intermagnetics ontwikkelt, produceert en verkoopt supergeleidende magneten met een hoge veldsterkte die worden gebruikt in MRI (Magnetic Resonance Imaging)-systemen en wordt beschouwd als technologische vernieuwer op deze markt. Intermagnetics levert tevens speciale voor MRI geschikte patiëntbewakingsapparatuur en radiofrequentie (RF)-spoelen die hoofdzakelijk aan ziekenhuizen worden geleverd.

De acquisitie van Intermagnetics zal de positie van Philips op de belangrijke markt voor Magnetic Resonance Imaging versterken en Philips in staat stellen zijn toevoerketen aanzienlijk efficiënter in te richten, zijn concurrentiepositie te verbeteren en zich op de snelgroeiende markt voor RF-spoelen te begeven. Philips verwacht dat de transactie tegen het eind van 2007 aan de operationele marge zal bijdragen. In de tweede helft van 2006 zal een eenmalige last worden genomen van EUR 85 miljoen betreffende uitgaven voor onderhanden zijnde onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten, de integratie van de toevoerketen en diverse boekhoudkundige posten aangaande de overname. De omzet van Intermagnetics over de afgelopen vier kwartalen die eindigden op 26 februari 2006 kwam uit op USD 304 miljoen.

“Door middel van deze overname zullen wij het totale resultaat en de mogelijkheden voor innovatie van onze MRI-activiteit aanzienlijk versterken�, aldus Jouko Karvinen, lid van de raad van bestuur van Philips en chief executive officer van Medical Systems. “Op korte termijn verwachten we ons marktaandeel voor apparatuur te vergroten en onze omzet te verhogen door ons productaanbod uit te breiden met een hogere innovatiesnelheid en een goedkopere toevoerketen. Intermagnetics’ leidende positie op de snelgroeiende en belangrijke markten voor RF-spoelen en MRI-patiëntbewakingsapparatuur zal ons in staat stellen voor onze klanten unieke oplossingen te creëren,� voegt hij daaraan toe. “We verwachten dat de MRI-technologie op de langere termijn belangrijk zal worden voor moleculaire beeldvorming, zodat wij hiermee goed zijn voorbereid op de toekomst.�

Philips onderkent tevens de voordelen van de baanbrekende technologie van SuperPower, Intermagnetics’ dochteronderneming op het gebied van energietechnologie, en zal actief nadenken over de meest effectieve wijze om de hierdoor geboden mogelijkheden optimaal te benutten.

Glenn H. Epstein, voorzitter en chief executive officer van Intermagnetics General Corpora-tion: “Onze raad van commissarissen is unaniem van mening dat dit voor Intermagnetics de logische volgende fase is. We zullen nu beter in staat zijn onze kerncapaciteiten op het gebied van ontwerp en fabricage van supergeleidende magneten, RF-spoelen en voor MRI geschikte patiëntbewakingsapparatuur te combineren met Philips’ uitgebreide kennis op het gebied van ontwerp en klinische toepassingen van MRI-systemen. Dit is absoluut een unieke kans, waarbij de MRI-activiteit als geheel een andere duidelijke winnaar is.�

Intermagnetics heeft circa 1150 mensen in dienst. Zijn hoofdkantoor in Latham, N.Y., zal Philips’ hoofdkantoor worden voor zijn vergrote MRI-activiteiten. Na afronding van de overname zal Glenn H. Epstein bij Philips in dienst treden om leiding te geven aan de MRI-activiteiten en het integratieproces. Hij zal rapporteren aan Steve Rusckowski, chief executive officer van Philips Medical Imaging Systems.

Magnetic Resonance Imaging is een van de belangrijkste beeldvormingstechnologieën in radiologieafdelingen van ziekenhuizen. In 2005 was de totale MRI-markt circa EUR 5 miljard groot en omvatte MRI-systemen, -diensten en -accessoires (zoals RF-spoelen). Over de afgelopen 10 jaar is het aantal MRI-onderzoeken jaarlijks met gemiddeld 10 procent toegenomen. Dit is voor een groot deel te danken aan een stijgend aantal diagnostische toepassingen. Magnetic Resonance Imaging is stralingsvrij en is de voorkeurstechniek voor beeldvorming met een hoge resolutie van de hersenen, wervelkolom, buik, borst, prostaat, bloedvaten, en alle lichaamsgewrichten.
Categorie:
Tag(s):