zaterdag, 17. juni 2006 - 9:06

Piloot krijgt vliegles

Leeuwarden

De eerste blik in de keuken van de Koninklijke Luchtmacht werd vooral getypeerd door de grote demonstratie teams, die af en aan vlogen, en de vele kleine tegenslagen. Het vliegprogramma van deze vrijdag was goed gevuld en was organisatorisch een groot succes. Met het wereldbefaamde stuntteam Blue Angels in de finale kan geen show meer stuk, maar als daar vooraf nog bijna alle Europese demonstratie teams hun kunsten vertonen, kun je spreken van een overvol programma.

Net als zovele Nederlandse evenementen valt er niet te spotten met het weer. Het bleef droog, maar het lage wolkendek speelde parten bij de uitvoering van alle stuntteams.

Geen enkel team kon al zijn kunsten vertonen, zeker niet in de hoogte. Alle demonstratieteams vertoonden hun patronen voor slecht weer en bleven erg laag. Dat dit ten koste ging van het show element is duidelijk. De teams met veelkleurige rook kwamen het beste uit de verf, zoals de Engelse Red Arrows en de Franse Patrouille de France.

De sluiting van de show was tevens het hoogtepunt waar iedereen op wachtte. De blikvanger, het Amerikaanse stuntteam Blue Angels, speciaal overgevlogen uit de Verenigde Staten voor deze show, startte synchroon hun motoren op, taxiede gelijktijdig uit en vingen hun vlucht aan in een voorbeeldige start ware het niet dat na de start bleek dat een van de Hornet straaljagers een defect vertoonde en dus snel terug moest keren.

Het publiek werd in het ongewisse gelaten terwijl de Blue Angels minutenlang rond het vliegveld cirkelden. Uiteindelijk landde een van de Hornet straaljagers met behulp van de remkabel, werd de piloot snel naar het reserve toestel gebracht om een half uur te laat toch uiteindelijk de show van de Blue Angels ten tonele te spreiden. Tijdens het middaguur werd er een eerbetoon gehouden aan het 60 jarig bestaan van de Blue Angels. Tijdens een historisch moment werd er een formatievlucht aangegaan tussen de Blue Angels en de Red Arrows.

Heikel punt in de organisatie was dit jaar het parkeren van de vele automobilisten. Ergens is er in de voorbereiding iets misgegaan want het transport van en naar de parkeerplek op de snelweg A-31, de officiële parkeerplek, liet te wensen over. De allereerste bezoekers kregen netjes hun parkeerplek toegewezen op de A-31 terwijl het overige verkeer omgeleid werd via de naastliggende b-wegen. Deze wegen slipten gelijk dicht door al het woon-werk-verkeer. Helaas konden daardoor ook de ingehuurde bussen niet de bezoekers oppikken waardoor vele bezoekers gedwongen werden de eerste kilometers naar de poort te moeten lopen.

Ook de terugweg was een crime voor velen; het vervoer naar de parkeerplek met de bus kon een aardig tijdje duren.
Zaterdag is het de laatste dag dat bezoekers opnieuw kunnen genieten van het vliegspektakel.
Provincie:
Tag(s):