woensdag, 27. december 2006 - 21:39

Planeetvinder COROT met succes gelanceerd

De Franse satelliet COROT, gebouwd met medewerking van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, is woensdag 27 december om 15:23 uur Nederlandse tijd met succes gelanceerd vanaf het Baikonoer Kosmodroom in Kazachstan. COROT zoekt de komende 2,5 jaar in de buurt van 120.000 sterren naar nieuwe planeten. Dit heeft ESA bekendgemaakt.

De missie COROT heeft twee doelen. Ten eerste het vinden van zogenaamde exoplaneten, planeten rond andere sterren dan de zon. De eerste werd in 1995 ontdekt, in 2006 is het aantal gevonden exoplaneten opgelopen tot bijna tweehonderd. COROT gaat een groot aantal nieuwe exemplaren aan die lijst toevoegen, de meeste van het formaat Jupiter, maar mogelijk ook planeten twee keer zo groot als de aarde.

Behalve exoplaneten detecteert COROT ook ‘sterbevingen’, oprispingen uit het binnenste van een ster die de helderheid aan het oppervlak beïnvloeden. Door de variaties in helderheid te meten, kunnen astronomen de precieze massa, leeftijd en chemische samenstelling van een ster bepalen.

COROT is een missie van de Franse ruimtevaartorganisatie CNES. Het Frans-Russische bedrijf Starsem organiseerde de lancering. ESA heeft onder andere de spiegel,het hart van de telescoop, geleverd en testen uitgevoerd op de instrumenten. Wetenschappers uit alle ESA-lidstaten gaan aan de slag met de wetenschappelijke data die COROT verzamelt.
Categorie:
Tag(s):