donderdag, 9. november 2006 - 11:48

Plannen nieuw winkelcentrum Bilgaard gepresenteerd

Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden en de eigenaren van winkelcentrum Bilgaard hebben gisteravond, dinsdag 7 november, overlegd over de toekomstige bouw van het winkelcentrum. Tijdens de bijeenkomst in het Oranjehotel kregen de eigenaren een plan te zien van een opnieuw ingericht terrein, met aandacht voor wonen en werken.

Om dit te kunnen creëren wordt het winkelcentrum 1000 m2 groter. De openbare ruimte is toegenomen, er komt een nieuw plein met een belangrijke sociale functie en omringd met horeca; de achterkanten van de winkels worden voorkanten om zo het gesloten karakter te doorbreken.

Bijzonder aan het ontwerp is de combinatie van het grote winkelcentrum en de geplande honderd woningen op het dak van het winkelcentrum. Er worden niet alleen appartementen gebouwd, maar ook eengezinswoningen. Daarnaast komen er zorgwoningen en speciale doelgroepwoningen. Er is voldoende parkeerruimte ingepland; voor zowel het winkelend publiek als voor de bewoners.

Een maand geleden is afgesproken dat er een plan (Masterplan) uitgewerkt zou worden, met de voor en nadelen voor herontwikkeling,. Herbouw van het winkelcentrum blijft uiteraard ook een optie. Het is moeilijk praten over herontwikkeling als daar geen voorstelling van te maken is. Dit heeft de gemeente Leeuwarden voortvarend opgepakt.

Architectenbureau Arons en Gelauff uit Amsterdam is geselecteerd om het plan uit te werken. De Coöperatieve Vereniging van Eigenaren (C.V.V.E.), gemeente Leeuwarden, adviesbureau WPM, Hoekstra VastGoed en de architect hebben in drie sessies het nu gepresenteerde plan ontwikkeld.

Bij de optie voor herbouw dient wel rekening gehouden te worden met de brandveiligheid van de winkels aan de zuidzijde. Deze winkels dienen allemaal aangepast te worden aan de huidige brandveiligheidseisen. Dit brengt kosten voor de ondernemers met zich mee.

Het getoonde plan voldoet aan de, door de C.V.V.E. gestelde voorwaarden:

1. de noordzijde moet binnen één jaar staan, in verband met de verzekeringsbetaling;
2. de zuidzijde moet goed in verschillende bouwfasen op te delen zijn in verband met de uitvoeringsfasering.

De eigenaren toonden zich enthousiast over de plannen. Met de eigenaren is afgesproken dat adviesbureau WPM, samen met de gemeente, voor iedere eigenaar afzonderlijk een kostenberekening maakt. Over 6 weken is de volgende vergadering, waar de resultaten van de besproken zullen worden en besloten kan worden wat de vervolgstappen zijn.

De ontwikkeling van het ontwikkelingsgebied Bilgaard (Masterplan Bilgaard) kan naar verwachting op 1 mei 2007 beginnen. Bij dit tijdpad wordt verwacht dat de noordzijde begin november gereed is.

Het wijkpanel en de wijkvereniging zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het plan.
Volgende week wordt er een inloopmarkt voor de omwonenden georganiseerd.
Provincie:
Tag(s):