vrijdag, 19. mei 2006 - 15:42

Politie gebruikt ervaringen Vierdaagse 2005 voor komende editie

Nijmegen

De politie Gelderland-Zuid zal een aantal aspecten tijdens de komende Vierdaagsefeesten anders organiseren. Nog meer dan voorheen zal de politie zich prepareren op het spreiden van publiek, het aanpakken van eventuele calamiteiten en het ondersteunen van een ongestoord verloop van de feesten. De evaluatie van de Vierdaagse van vorig jaar biedt hiervoor een aantal aanknopingspunten.

In de editie van 2005 kende de Vierdaagsefeesten zes dagen lang een vrijwel incidentloos verloop. Een miljoen mensen kon ongestoord genieten van de vele festiviteiten. Tegen sluitingstijd op de laatste dag ontstonden toch nog ongeregeldheden. Dit gebeurde bij het podium Under the Bridge, bij de Waalbrug. De beveiliging vroeg daar toen om ondersteuning door de politie toen er een vechtpartij uitbrak. Toen de politie arriveerde keerde een deel van het publiek zich tegen de agenten. Bij de schermutselingen raakten 14 agenten gewond.

De politie heeft de afgelopen maanden met alle betrokkenen een interne evaluatie gehouden van de Vierdaagsefeesten 2005. Centraal daarbij stond de vraag hoe dingen nog beter georganiseerd kunnen worden. De evaluatie heeft geleid tot een aantal organisatorische aanpassingen.

De laatste jaren kende de Vierdaagsefeesten een, vanuit politieoogpunt, voortreffelijk verloop. De incidenten van het afgelopen jaar hebben duidelijk gemaakt dat dit niet vanzelfsprekend is. Dit jaar zal iedere sectorcommandant nog nadrukkelijker verantwoordelijk zijn voor de voorbereidingen in de eigen sector. Ook worden er voor alle evenementenlocaties calamiteitenplannen gemaakt. Hieronder vallen ook aan- en afvoerroutes. Bij de problemen onder de Waalbrug vorig jaar ontstond de situatie dat politieagenten die naar het terrein toe wilden, dezelfde weg moesten nemen als toeschouwers die het terrein wilden verlaten. Hierdoor ontstond een onoverzichtelijk geheel. Bij het adviseren over de locaties dit jaar zal nadrukkelijker rekening gehouden worden met de mogelijkheid dat er ongeregeldheden kunnen uitbreken.
Provincie:
Tag(s):