donderdag, 6. april 2006 - 15:24

Politie gebruikte buitensporig veel geweld

Arnhem

Bij het optreden van de politie Gelderland-Midden na afloop van de voetbalwedstrijd Vitesse-FC Den Bosch in 2002, hebben individuele politieagenten ongecontroleerd en excessief
geweld gebruikt. Deze kritiek uit de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, in een rapport dat donderdag verschijnt

Op een parkeerterrein na afloop van de voetbalwedstrijd Vitesse-FC Den Bosch in februari 2002 is onrust uitgebroken. Dit gebeurde omdat auto's van FC Den Bosch-supporters waren beschadigd en beklad. De supporters wilden daar ter plekke aangifte van doen. De ruim twintig politieagenten van het korps Gelderland-Midden hebben niet kunnen voorkomen dat de situatie uit de hand liep.

Het gevolg was dat individuele politiemensen met hun wapenstok FC Den Bosch supporters letsel hebben toegebracht en autoruiten hebben ingeslagen zonder redelijk doel. Er zijn politiehonden ingezet tegen individuele supporters die geen enkele kant meer op konden, waardoor zij hondenbeten opliepen. In één geval heeft een agent de ruit van een auto ingeslagen en een politiehond de auto ingejaagd, zodat de inzittenden in het nauw raakten. In een ander geval lag een man die al gebeten was, geboeid op de grond terwijl een agent de hond aanzette om nog een keer te bijten.

Enkele supporters hebben bij de politie Gelderland-Midden geklaagd over het politieoptreden. De Nationale ombudsman constateert dat de politie geen gedegen onderzoek heeft ingesteld. De klachtbehandeling door het korps zelf heeft het excessieve karakter van het geweld verhuld, aldus de ombudsman. Hij twijfelt er sterk aan of het korps Gelderland-Midden in deze zaak iets heeft geleerd.
Provincie:
Tag(s):