donderdag, 30. november 2006 - 18:27

Politie Groningen bindt strijd aan met winkeldieven

Groningen

Om de winkeliers in de binnenstad van Groningen tegemoet te komen, heeft de regiopolitie het afgelopen halve jaar meer mankracht ingezet voor het opsporen van winkeldieven en het voorkomen hiervan. Ook zal de politie, zowel in uniform als in burger, aanwezig zijn tijdens de koopavonden voor de komende feestdagen. Hierdoor zal de pakkans aanzienlijk groter zijn.

Mede door deze inzet wist de Groninger politie vorig jaar vijftig winkeldieven meer aan te houden dan het jaar daarvoor. Dit jaar werden al 380 winkeldieven aangehouden die op heterdaad werden betrapt. Een goed contact met de bedrijfsbeveiligers en een persoonlijke benadering van winkeliers blijken hun vruchten af te werpen. Het aantal
aangiftes blijft, in vergelijking met vorig jaar, gelijk. De vijftig extra aangiften worden verklaard door de vijftig extra aanhoudingen.

De politie constateert dat de winkeldiefstallen veelal door veelplegers wordt uitgevoerd. Niet zelden wordt hierbij gebruik gemaakt van geprepareerde tassen, jassen, dozen en zelfs kinderwagens om hun gestolen waar uit de winkel mee te nemen. De politie heeft dit jaar 48 veelplegers aangehouden voor winkeldiefstal. In vier zaken van winkeldiefstal was er ook sprake van geweld of bedreiging met geweld door de betreffende veelplegers. Deze draaideurcriminelen worden in de meeste gevallen voorgeleid aan de rechtercommissaris en ook in bewaring gesteld. De rechtbank kan daarbij zelfs een maatregel van twee jaar opsluiting opleggen voor het plegen één winkeldiefstal.
Provincie:
Tag(s):