vrijdag, 30. juni 2006 - 22:14

Politie houdt Amerikaans zakenvliegtuig aan de grond

Rotterdam

De Luchtvaartpolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft vrijdag in Rotterdam proces-verbaal opgemaakt tegen de gezagvoerder en de co-piloot van een Amerikaans zakenvliegtuig en het vliegtuig een startverbod gegeven. Aanleiding waren onder andere problemen met het radiocontact tussen de Luchtverkeersleiding en het vliegtuig en een ongeoorloofde vliegroute. De Luchtverkeersleiding besloot daarom het vliegtuig terug te roepen en de Luchtvaartpolitie in te lichten.

Het zakenvliegtuig, een Cessna Citation, vertrok rond het middaguur vanaf Rotterdam Airport met als bestemming Geneve. Om 12.30 uur stond het op aanwijzing van de Luchtverkeersleiding weer aan de grond.

Tegen de Colombiaanse gezagvoerder werd door de Luchtvaartpolitie proces-verbaal opgemaakt voor het niet onderhouden van tweezijdig radiocontact, het veranderen van vliegroute zonder toestemming en voor het in gevaar brengen van het overige vliegverkeer. De man werd na overleg met het openbaar ministerie ter plaatse een dagvaarding uitgereikt. Hij zal zich over enige tijd voor de rechter voor deze feiten moeten verantwoorden.

Bij het onderzoek van de Luchtvaartpolitie bleek ook dat de Spaanse co-piloot geen geldig brevet had voor dit type toestel. Hij moest ter plaatse een boete van 1700 euro betalen. Het vliegtuig heeft een startverbod en zal morgen nader technisch onderzocht worden, met name aan de radioapparatuur. Pas als duidelijk is dat deze in orde is kan het vliegtuig met een nieuwe co-piloot vertrekken.
Provincie:
Tag(s):