vrijdag, 22. december 2006 - 13:11

Politie Kennemerland treedt hard op tegen 'Crofty-bom'

Haarlem

De politie Kennemerland treedt tijdens de komende jaarwisseling én in de dagen hieraan voorafgaand, in de hele regio Kennemerland, hard op tegen de zogenoemde 'Crofty-bom'. Dit maakt de politie vrijdag bekend.

De politie maakt zich zorgen over de, vooral onder jongeren, stijgende populariteit van dit explosief. Iedereen moet zich ervan bewust zijn dat het hier een levensgevaarlijk explosief betreft.

Een 'Crofty-bom' is geen vuurwerk, maar een explosief. De 'Wet wapens en munitie' is hierop van toepassing. Het hebben of tot ontploffing brengen van een dergelijk explosief is een misdrijf waardoor de veiligheid van personen en / of goederen in gevaar wordt gebracht. Dit houdt in dat wanneer personen worden aangehouden met een dergelijk explosief of met grondstoffen hiervoor op zak, zij een celstraf riskeren van maximaal vier jaar. Wie een 'Crofty-bom' tot ontploffing brengt riskeert een celstraf van maximaal 15 jaar.

Wat veel (jonge) mensen zich niet realiseren, is dat zo'n zelf gemaakt explosief heel instabiel en onbetrouwbaar is en zeer ernstige verwondingen kan veroorzaken bij zowel de maker(s) als (onschuldige) omstanders. Rondvliegende (glas)scherven kunnen ernstige verwondingen veroorzaken. Ook is het geheel onduidelijk hoeveel tijd er zit tussen gasvorming en ontploffing. Dit kan secondewerk zijn, maar ook minuten duren. Er valt dus niet aan te geven wanneer de bom tot ontploffing komt.

Uiteraard treedt de politie ook streng op tegen het te vroeg afsteken van (illegaal) vuurwerk of het in bezit hebben hiervan. Er wordt extra gecontroleerd op de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling.
Provincie:
Tag(s):