woensdag, 21. juni 2006 - 11:59

Politie klaar voor NK Wielrennen

Maastricht

Als zaterdag 24 juni, om 9.00 uur op de Markt in Maastricht het startschot klinkt voor de ‘beloften’ is het Nederlands Kampioenschap Wielrennen officieel van start. Voor de politie viel het startschot al maanden terug, want hoe hou je de binnenstad bereikbaar èn veilig als er twee dagen lang uiterst belangrijke aan- en afvoerwegen afgesloten moeten worden in verband met hard koersende wielrenners?

Alles werd in kaart gebracht om het NK in Maastricht tot een succes te maken en de burgers en ondernemers zo min mogelijk last te laten hebben van het wielerevenement, dat na zes jaar weer terug is in Zuid-Limburg.

Ruim zestig mensen zet de politie komend weekend in om alles gladjes te laten verlopen. Die zijn ook wel nodig als je bedenkt dat er alleen al 34 doorsteeksluizen zijn, waar mensen het 11.5 kilometer lange parcours kunnen doorkruisen. In de steden waar de vorige edities van het NK Wielrennen werden gehouden - Nijmegen en Rotterdam - kon de politie volstaan met respectievelijk 2 en 3 doorsteeksluizen.

Toch is het onvermijdelijk dat er mensen zullen zijn die - middels een omleiding - een half uur zullen doen over een bestemming waar ze normaliter in vier minuten geraken.

De afgelopen tijd hield de politie zich vooral bezig met de vragen: wie woont er aan het parcours, wie krijgt er last van en wie wordt geïsoleerd? En dan werd er gekeken naar de verkeersgeleiding, de verkeerscirculatie, het toezicht en de praktische knelpunten..

Er zijn nogal wat knelpunten gevonden. Bijvoorbeeld trouwerijen die in kerken en zalen in het centrum en op de St. Pietersberg waren gepland. Daar zijn logistieke alternatieven voor gevonden om alle bruidsparen en hun gasten hun feestje te kunnen laten vieren.

Er zijn bouwwerkzaamheden in de Hoenderstraat die voor aanstaande vrijdag en komend weekend een nieuwe planning nodig hebben. Verder zal de politie de leveranciers van de winkels op St. Pieter komende zaterdag in een soort colonne van de andere kant van de Kennedybrug naar de plaats van bestemming escorteren.

Om de veiligheid in de binnenstad te kunnen garanderen hebben zowel de brandweer en ambulancediensten wagens binnen het parcours gestationeerd. Verder zijn meer dan honderd omleidingborden gemaakt om de argeloze automobilist op de door hem of haar gewenste plek te krijgen en worden 45 lichtverkeersinstallaties aangepast.

Alle werkzaamheden rondom dit EK worden voor de bewoners van Maastricht vrijdagavond vanaf 20 uur zichtbaar. Maandagochtend, voor de ochtendspits, moet de Limburgse hoofdstad er weer bijliggen als vanouds.
Provincie:
Tag(s):