vrijdag, 31. maart 2006 - 16:02

Politie lost bedrijfsinbraken op

Dinxperlo

Extra politiesurveillances, nachtelijke postacties bij bedrijven en begin maart een aanhouding. Eindelijk kwam er een eind aan een serie inbraken die op het industrieterrein in Dinxperlo werden gepleegd. Agenten hielden als eerste een 21-jarige Arnhemmer aan, de afgelopen dagen werden een mede-verdachte en twee helers aangehouden. De Arnhemmer blijft ingesloten.

Eind oktober werd de eerste inbraak op het industrieterrein in Dinxperlo gemeld. Daarna druppelsgewijs nog enkele en eind 2005 werd besloten tot het opstarten van een speciaal rechercheteam. De inbraken vonden meestal in het weekend plaats, maar later werden de ondernemers ook door de week de dupe van ruw optredende inbrekers.

Met veel schade, meestal ingegooide ramen of een verbroken kozijn, wisten de inbrekers in de nachtelijke uren computers, geld en etenswaren buit te maken. Tijdens de aangiften bleek de schade niet alleen een gestolen computer te zijn, sommige bedrijven bleken geen back-up van hun bestanden te hebben gemaakt, waardoor de bedrijfsschade nog groter was.

De plaatselijke politie was er alles aan gelegen om de groeiende lijst van inbraken te stoppen. Ondernemers kregen preventieadviezen om bijvoorbeeld meer zorg aan de opstelling van hun computerapparatuur te besteden. Soms werd tijdens de nachtelijke rondgang van agenten een “lichtpunt� in een kantoor ontdekt. Helaas, geen heterdaad van een inbreker die het licht had aangedaan, maar een beeldscherm dat nog aanstond !

Er werd extra gesurveilleerd en de politie heeft vele uren gepost om een “heterdaadje� te krijgen. De wijkagent speelde bij het onderzoek een belangrijke rol. Hij zette het rechercheteam op het spoor van een mogelijke verdachte.

Begin maart werd in Arnhem de hoofdverdachte aangehouden en afgelopen periode werden nog een verdachte (Dinxperlo) en twee helers (Terborg en Dinxperlo) aangehouden. Bij het onderzoek bij de helers werden slechts enkele spullen teruggevonden.

In dat kader van een integrale aanpak heeft de politie afgelopen week een presentatie gehouden bij de industriekring van Aalten (meer dan 50 personen uit het bedrijfsleven aanwezig). Deze industriekring ging ermee akkoord dat de politie, de gemeente, MKB Nederland en de bedrijven meer gaan samenwerken op het gebied van beveiligen en infrastructuur, om ook zo een volgende inbrakengolf te voorkomen.
Provincie:
Tag(s):