maandag, 6. maart 2006 - 10:52

Politie lost via internetsite misdrijven op

Groningen

Met de aanhouding van twaalf jongeren in de leeftijd van 16 tot 20 jaar, allen uit Groningen heeft de politie tien misdrijven opgelost. Het gaat voornamelijk om auto-inbraken, inbraken in een school en een wijkgebouw en diefstallen van autos in de wijken Lewenborg en Beijum. In de woning van een 16-jarige jongen trof de politie een vuurwapen aan.

De verdachten werden tijdens het onderzoek druppelsgewijs aangehouden. De groep bestond in feite uit verschillende samenstellingen. De politie wist de misdrijven op te lossen na het raadplegen van een internetsite. De 16-jarige jongen stond in een stoere pose op een foto op de site met een vuurwapen in zijn handen. Ook zijn vrienden vonden het stoer om met het wapen op de foto te komen.

De verdachte bleek in die periode niet te zijn teruggekeerd van verlof uit een jeugdgevangenis in Groningen. Ook kon worden vastgesteld dat er sindsdien sprake was van een toename van autodiefstallen in de wijken Lewenborg en Beijum. De modus operandi, de manier waarop de auto's werden weggenomen, kwam overeen met de werkwijze van de 16-jarige jongen. Hij kon medio januari in de stad worden ingerekend.

De 16-jarige en een 18-jarige jongen kunnen als de leiders van de groep worden aangemerkt. Zij hadden veel invloed op de andere jongeren. De gestolen autos werden hoofdzakelijk gebruikt voor joyriding. Ze reden meestal de tank leeg om vervolgens een nieuwe auto te stelen. Zo wilde men, volgens eigen zeggen, een beetje crossen en botsautootje spelen. De reden voor de gepleegde inbraken was hebzucht.

Het aangetroffen wapen werd inbeslaggenomen. Alle gestolen autos konden worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars. De buit van de inbraak, een computer, is nog spoorloos. De politie schat de totale toegebrachte schade op ongeveer 10.000 euro.

Alleen de 16-jarige verdachte zit nog vast. Alle andere verdachten mochten na verhoor het politiebureau verlaten. Tien van de twaalf verdachten waren al bekenden van de politie. Het onderzoek is inmiddels afgerond. Door de aanhouding van de verdachten en het oplossen van de misdrijven laat de politie zien dat zij er bovenop zit.
Provincie:
Tag(s):