woensdag, 22. maart 2006 - 22:23

Politie mag straks schieten met 'Stunbag'

Den Haag

De politie mag de zogenoemde stunbag-kogel waarschijnlijk in de 2e helft van 2006 gaan gebruiken. Minister Remkes zal een voorstel hiertoe aanstaande vrijdag met de regeringspartijen bespreken. Dat heeft een woordvoerder van Binnenlandse Zaken woensdagavond bevestigd.

Voorheen mocht de politie de stunbag, een zakje gevuld met loden kogeltjes en het bijbehorende wapen niet gebruiken, omdat deze niet waren opgenomen in de Bewapeningsregeling politie en in de Ambtsinstructie voor de politie. Eventueel kon alleen de minister hierop een uitzondering verlenen.

De minister heeft onlangs een positief advies over het invoeren van de stunbag als munitie voor arrestatieteams gekregen. Daarbij zijn de resultaten van een proef van 1 jaar met de stunbag bij de Rotterdamse politie geëvalueerd. Remkes wil nu dat de stunbag in de regelgeving wordt opgenomen.

De stunbag is een stoffen zakje, gevuld met zeer fijne hagelkorreltjes. De stunbag dringt niet door in het lichaam, waardoor er geen gevaar is voor dodelijke verwondingen. De uitwerking van een schot op het lichaam is te vergelijken met de stoot van een professionele bokser.
Provincie:
Tag(s):