woensdag, 16. augustus 2006 - 16:22

Politie neemt 413 rijbewijzen in beslag

Alkmaar

Dit jaar zijn door de politie 413 rijbewijzen ingenomen van bestuurders die of te veel hadden gedronken of waarvan de snelheid te hoog was. Het is volgens de politie een bijna dagelijks ritueel, bestuurders die hun rijbewijs kunnen inleveren.

In 107 gevallen werd het rijbewijs ingevorderd wegens grove snelheidsovertredingen of verkeersgevaarlijk rijgedrag. 262 Bestuurders moesten het rijbewijs inleveren omdat zij dronken achter het stuur zaten. In 67 gevallen betrof het ‘beginnende bestuurders’. Van 44 chauffeurs werd het rijbewijs ingenomen omdat zij worden verdacht van het veroorzaken van een ernstig verkeersongeval. Het merendeel van de rijbewijzen dat werd ingevorderd was met alcoholgebruik.

Als beginnend bestuurder, dat zijn bestuurders die na 29 maart 2002 voor het eerst hun rijbewijs kregen (zij zijn beginner gedurende 5 jaar), mag je niet meer op hebben dan 88 u/l (0,2 promille) alcohol in hun adem (bloed) hebben. Is dat meer dan 350 ug/l (0,8 promille) dan wordt het rijbewijs ingevorderd. Bij andere bestuurders wordt het rijbewijs ingevorderd wanneer zij meer dan 570 ug/l (1,3 promille) in hun adem (bloed) hebben. Wie betrokken is bij een ernstig verkeersongeval en een strafbare hoeveelheid alcohol heeft gedronken, loopt kans zijn rijbewijs kwijt te raken.
Provincie:
Tag(s):