dinsdag, 19. december 2006 - 11:53

Politie ontmantelt netwerk van drugdealers

Zutphen

Met de aanhouding van elf personen in de leeftijd van 23 t/m 51 jaar heeft de Zutphense politie een netwerk van drugdealers ontmanteld. Vier mannen uit Den Haag worden ervan verdacht een belangrijk aandeel in de drugsactiviteiten in Zutphen te hebben gepleegd. Negen verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis.

Naar aanleiding van signalen van de wijkagenten kreeg de politie dit voorjaar het vermoeden dat de handel in harddrugs geen plaatselijk gebeuren meer was. Zo zouden vooral uit Den Haag afkomstige personen de nodige activiteiten op de Zutphense “drugsmarkt� ontplooien. De mannen maakten hierbij onder meer gebruik van woningen van lokale drugdealers en gebruikers.

Naast de bevindingen van de wijkagent kwamen er klachten over de dealers. Ook kwamen er meer meldingen over het druggebruik in woonbuurten rond de Vijver, de Muziekbuurt en het Voorsteralleekwartier. Vooral bij ouderen zorgde dit voor onveiligheidgevoelens.

Alle informatie werd gebundeld en doel van de politieaanpak was het beëindigen van de overlast, het opsporen van alle verdachten, het beëindigen van het dealen en niet minder belangrijk; het ontnemen van het wederrechtelijk verkregen voordeel.

Achter de schermen werd hard doorgewerkt en begin oktober ging de politie op vijf locaties in Zutphen bij woningen naar binnen om de verdachten aan te houden. Er werden acht aanhoudingen verricht en bij doorzoekingen van de woningen werd slechts een geringe hoeveelheid harddrugs aangetroffen. Wel vond men er geld, een nepvuurwapen en traangas.

Begin december kon het politieteam, dat regelmatig ondersteuning van plaatselijke agenten had, haar onderzoek afronden. Er zijn in totaal elf dealers aangehouden. Vijftien gebruikers werden aangehouden. Zij zijn verhoord over mogelijke dealactiviteiten of het beschikbaar stellen van hun woning. Het proces-verbaal tot ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel van de verkoop van harddrugs is nagenoeg klaar. De berekende criminele winst is ruim 500.000 euro.
Provincie:
Tag(s):