dinsdag, 17. oktober 2006 - 8:52

Politie ontruimt kraakpanden in Amsterdam

Amsterdam

Dinsdagochtend is de politie van Amsterdam/Amstelland begonnen aan haar ontruimingsronde. De ME begon vanochtend vroeg om de in totaal tien panden op last van de rechter te ontruimen.

Twee pelotons van de mobiele eenheid van de politie zijn ingezet. Een woordvoerder van de politie liet vanochtend weten dat de ontruimingen zeer voorspoedig gaan. Dinsdagmiddag rond vier uur werden de laatste politie-eenheden die geparticipeerd hadden in de periodieke ontruimingsronde door de Algemeen Commandant bedankt voor hun inzet. Daarmee kwam er een einde aan een lange ontruimingsdag.

Negen panden werden op last van het bevoegd gezag door twee pelotons Mobiele Eenheid ontruimd. Hierbij werden ze ondersteund door aanhoudingseenheden, Bratra (Brand en Traangasgroepen) Shovel, Waterwerper, motoragenten, rechercheurs en andere ondersteunende diensten.

Om zeven uur begon de ontruimingsactie. In eerste instantie vorderden de ontruimingen gestaag maar bij het pand aan de Weteringschans ondervond de Mobiele Eenheid weerstand doordat krakers of sympathisanten verf en voorwerpen naar de ME’ers gooiden. Hierbij liepen met name de politievoertuigen aanzienlijke schade op. De ME moest een korte charge houden en een waterwerper inzetten om de rust te herstellen.

Bij het pand aan de Van Ostadestraat rook de ontruimingsploeg een sterke gaslucht. Hierdoor ontstond een zeer gevaarlijke situatie voor zowel politiemensen als de krakers zelf. Nadat het Nuon het gaslek had gedicht werd de ontruimingsactie voortgezet. In totaal werden 8 personen gearresteerd voor openlijke geweldpleging en belemmering. Zij zijn ingesloten. Rond vier uur in de middag werden alle panden overgedragen aan de eigenaren.

Afgelopen zaterdag was de ME ook al in actie toen 100 krakers een protestactie hielden in de Leidsestraat. De Leidsestraat werd door de politie afgezet omdat de krakers gooiden met waterballonnen en vuurwerk afstaken. De ME heeft toen de gekraakte woning al ontruimd.
Provincie:
Tag(s):