zondag, 8. oktober 2006 - 19:15

Politie pakt criminele jeugdbende op

Franeker

De politie heeft zaterdagavond acht jongeren aangehouden op verdenking van inbraken en diefstal of het bezit van verdovende middelen. Al enige tijd geleden kwamen verontrustende signalen bij de politie binnen dat jeugd zich bezig hield met het gebruik en de handel in verdovende middelen. Ook werden meermalen pillen aangetroffen bij jongeren in het uitgaansleven in Franeker.

Door de inspanning van buurtagenten, die goede contacten in hun wijken hadden, kreeg de politie een beter beeld van de activiteiten van de groep. Zij verzamelde zich meestal voor het uitgaan bij het viaduct over de Professor Loréstraat. Daar zouden de drugs ook worden verhandeld. Ook zouden sommige zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal en inbraak.

Na overleg met de officier van justitie zijn afgelopen zaterdagavond omstreeks 21.00 uur alle jongeren die zich op dat moment bij het viaduct bevonden (ruim 15), gefouilleerd in het kader van de Opiumwet. Acht van hen werden verdacht het bezit van vermoedelijk verdovende middelen. Het ging daarbij om hasj, speed en XTC. Drie van hen werden tevens aangehouden voor diefstal en inbraak. Het betrof zes jongens en twee meisjes tussen de 14 en 17 jaar, uit Franeker en omgeving.

Vijf van hen konden na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal weer naar huis. Drie jongeren zijn voor nader onderzoek ingesloten op verdenking van inbraken en diefstallen. Een van hen is zondag in de loop van de dag in vrijheid gesteld. De twee anderen zijn in verzekering gesteld. Zij zitten nog vast.

In het kader van dit onderzoek was op 3 oktober al een 15-jarige jongen uit Franeker aangehouden. Hij werd verdacht van onder andere diefstal van een autoradio eind september op het Vliet.
Provincie:
Tag(s):