dinsdag, 19. september 2006 - 15:22

Politie pakt West-Afrikaanse oplichtersbende

Kennemerland

De Bovenregionale Recherche Noordwest & Midden Nederland heeft in een onderzoek naar oplichtingspraktijken door West-Afrikaanse criminele netwerken acht verdachten met verschillende nationaliteiten aangehouden. De verdachten, onder wie een Nederlandse vrouw, variëren in leeftijd van 32 tot 62 jaar. Zij zitten nog in voorarrest. Door de oplichtingspraktijken hebben de verdachten naar schatting miljoenen buit gemaakt. Dit heeft de politie Kennemerland dinsdag bekendgemaakt.

Naast oplichting worden de verdachten ook verdacht van witwaspraktijken en deelname aan een criminele organisatie.

De Bovenregionale Recherche Noordwest & Midden Nederland is in januari met het onderzoek gestart. Het onderzoek richtte zich op de zogenaamde facilitators, mensen die kantoorruimte huren en deze ter beschikking stellen van een zogenaamde ‘jobowner’. Deze ‘jobowner’ is de tussenpersoon die vanuit Afrika het werk (de ‘job’) krijgt toebedeeld. Vanuit Afrika worden potentiële slachtoffers benaderd met fantastische verhalen over snel te verdienen geld of erfenissen. Als slachtoffers reageren en interesse hebben, wordt de zaak overgedragen aan de jobowner die met behulp van de facilitator en de gehuurde kantoorruimte de slachtoffers geld afhandig maken. De slachtoffers komen uit Europa en Amerika.
In nauwe samenwerking met Nigeriaanse autoriteiten zal getracht worden te komen tot ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel.

De rechter heeft maandag 18 september in een pro forma zitting besloten dat de verdachte tot aan de terechtzitting in voorlopige hechtenis blijven.
Provincie:
Tag(s):