zaterdag, 1. april 2006 - 10:36

Politie rolt jeugdbende in Delft op

Delft

Politie Haaglanden heeft een onderzoek ingesteld naar een groep Delftse jeugd die overlast veroorzaakte in de wijk Buitenhof in Delft. Dit onderzoek resulteerde in de aanhouding van 16 personen, waarvan er inmiddels 13 zijn voorgeleid. De leeftijd van de verdachten varieert tussen de 15 en 19 jaar.

Directe aanleiding voor het onderzoek was, dat er in augustus 2005 twee van de verdachten werden betrapt op het illegaal collecteren voor de Hartstichting in Rijswijk. Bij een aantal bewoners vroegen zij om een glas water, liepen mee de woning in en namen portemonnee weg. Dit tweetal werd destijds op heterdaad aangehouden. Korte tijd later kwamen een aantal aangiften binnen over dezelfde feiten in Delft.

Ook werd bekend dat er diverse diefstallen met geweld waren gepleegd in het recreatiepark Delftse Hout. Na analyse en verder onderzoek bleek dat het ging om dezelfde dadergroep. Uit opsporingsonderzoek bleek dat deze groep jeugd, voornamelijk afkomstig uit de wijk Buitenhof, verantwoordelijk was voor tientallen delicten. Niet alleen het illegaal collecteren, maar ook afpersing, een gewapende overval, verkrachting, discriminatie, een aantal woninginbraken, mishandeling en diefstallen uit een ziekenhuis konden worden opgelost.

Een aantal verdachten is inmiddels voor de rechter geweest en onder schorsende voorwaarden voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Het onderzoeksteam hield vervolgens drie 19 jarigen mannen aan voor een reeks straatroven en bedreigingen in Delft en omstreken. Het drietal afkomstig uit Delft zit in voorlopige hechtenis. De mannen gebruikten in een aantal gevallen geweld, sloegen de slachtoffers en beroofden hen van hun telefoon en andere persoonlijke bezittingen. Ook werd een jongeman ernstig mishandeld omdat hij geen sigaret wilde afgegeven. Met de aanhouding van een 20-jarige man uit Delft werd ten slotte nog een gewapende overval op een kapsalon aan de Mozartlaan in Delft opgelost.

In juli 2005 werd deze kapsalon overvallen waarbij de gemaskerde verdachte, onder bedreiging van een vuurwapen, een geldbedrag buit maakte. Ook deze man zit in voorlopige hechtenis. Collega’s van bureau Delft werken in het kader van de nazorg nauwgezet samen met de welzijnsorganisatie Breedwelzijn Delft en investeert op een intensieve manier in het verder begeleiden van de jeugdigen in de wijk Buitenhof.
Provincie:
Tag(s):