woensdag, 13. december 2006 - 17:55

Politie rolt mini vuurwerkfabriek op

Delfzijl

De politie heeft vrijdag 8 december jongstleden twee 22-jarige mannen uit Delfzijl en Wagenborgen aangehouden voor het vervaardigen van vuurwerk en explosieven. Zowel in de woning van de man uit Wagenborgen als in de woning van de Delfzijlster werden materialen gevonden om explosieven en vuurwerk te fabriceren. Dit heeft de politie woensdag bekend gemaakt.

Tijdens het onderzoek werd door de politie samengewerkt met het Explosieven Opruimingscommando Koninklijke Landmacht (EOC) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De inbeslaggenomen explosieven zijn door het EOC vernietigd.

De politie kwam de twee verdachten op het spoor nadat uit Delfzijl in de periode van september tot begin december diverse meldingen binnen kwamen met betrekking tot vuurwerkoverlast. Ook waren er meldingen van explosies. Op zondag 5 november jongstleden werd een omheiningsmuur van een kerk aan de Kerkstraat in Delfzijl ontzet door een explosie. Zaterdagavond 26 november vond er een explosie plaats in het centrum van Delfzijl. Na de explosie werden op diverse plekken metalen fragmenten aangetroffen.

Tijdens een huiszoeking aan de Familie Bronsweg in Wagenborgen, trof de politie een gaspistool met munitie aan. Ook werden diverse grondstoffen voor het maken van vuurwerk aangetroffen. De verdachte bekende vervolgens vuurwerkbommen te maken en hiermee in Delfzijl geëxperimenteerd te hebben. De 22-jarige man uit Delfzijl verklaarde de Wagenborger te hebben geholpen.

Tijdens een huiszoeking aan de Eilandweg in Delfzijl werd een mini-vuurwerkfabriek aangetroffen. Zo vond de politie in het tuinhuis een lontenmachine, persapparatuur en een kleine drooginstallatie. Daarnaast lagen er zelfgemaakte vlinder- en
Provincie:
Tag(s):