zaterdag, 1. april 2006 - 11:49

Politie Twente doet mee aan gordelcampagne

twente

Vanaf 27 maart is de landelijke gordelcampagne van start gegaan. Ook de politie Twente voert in deze periode extra gordelcontroles uit. Uit analyse is gebleken dat ongeveer 95% van de gecontroleerde bestuurders in Twente de gordel wel droegen. Daarom wordt tijdens de controle door de politieagenten extra goed gelet op passagiers die op de achterbank worden vervoerd. Tevens controleert de politie of de nieuwe regels voor het vervoer van kinderen worden nageleefd. De boete voor het niet dragen van een gordel is € 75,00.

Sinds 1992 is het verplicht om zowel op de voor- als op de achterstoelen de veiligheidsgordel te dragen, voor volwassenen én voor kinderen.

De politie controleert streng op het dragen van de gordel, omdat een autogordel bij een ongeval levensreddend en letselbesparend werkt. Het risico op een dodelijke afloop bij een ongeval is zonder gordel bijna de helft groter dan met gordel.

Autogordels moeten gedragen worden in een auto, brommobiel, op een quad en op de BMW C1 (overdekte motor). De verantwoordelijkheid ligt bij iedereen persoonlijk: de passagier zonder gordel draait zélf voor de bon op. Alleen voor overtredingen door kinderen jonger dan 12 jaar gaat de bon niet naar de overtreder, maar naar de bestuurder.
Ook bezorgdiensten en koeriers moeten een autogordel dragen; alleen buschauffeurs en taxichauffeurs die passagiers vervoeren zijn vrijgesteld van de gordeldraagplicht.

De regels voor het veilig vervoer van kinderen zijn per 1 maart 2006 strenger geworden. Zie voor meer informatie hierover op www.kinderzitjes.nl
Provincie:
Tag(s):