donderdag, 30. maart 2006 - 11:52

Politie zet burgers in het zonnetje

Enschede

Zes inwoners van Twente zijn woensdagavond 29 maart in het zonnetje gezet door Korpschef Piet Deelman van de politie regio Twente. Alle zes hebben op hun eigen manier een heldendaad verricht en zich ingezet voor de veiligheid en leefbaarheid in Twente. Tijdens een bijeenkomst in het hoofdbureau van politie in Enschede prees de korpschef de “helden� voor hun inzet.

Het ging om de volgende zaken:

• Vermoedelijk door kortsluiting in een contactdoos ontstond brand op de begane grond van een woning. De bewoonster was met haar drie kinderen boven toen de rookmelder afging. De vrouw liep naar beneden en ontdekte de brand. Er was sprake van een enorme rookontwikkeling. De vrouw heeft meteen alarm geslagen en zag zelf kans twee kinderen uit de woning te halen. Twee buurmannen kwamen haar te hulp en brachten het jongste kindje in veiligheid.

• Door meerdere personen werd gemeld dat een man overlast bezorgde. De man schreeuwde naar voorbijgangers en nam een dreigende houding aan. Twee agenten hielden de verdachte aan. Hij verzette zich echter hevig en ging geheel door het lint. Op een gegeven moment viel een van de agenten samen met de verdachte op de grond. De agent viel met zijn hoofd tegen een muur en raakte even buiten bewustzijn. Een man kwam voorbij en hielp een andere agent om de verdachte alsnog naar de grond te werken en te boeien.

• Een jongen fietste van school naar huis en zag een auto onbeheerd staan. De sleutels zaten nog in het contact en de ruitenwissers stonden aan. De jongen vertrouwde het niet, keek rond en ontdekte dat in het water een man lag. Doordat de jongen direct 1.1.2. belde, kon de man worden gered.

• Drie meisjes zagen een auto tegen een verkeersbord aanrijden. Zij zagen dat de bestuurder er slecht aan toe was en sloegen direct alarm. Ook hielden zij een voorbijganger aan, die de bestuurder nog probeerde te reanimeren. Helaas kon het slachtoffer niet meer gered worden.


De korpschef bedankte de aanwezigen voor hun bijzonder daadkrachtige optreden en had voor hen een korpsgeschenk en een bos bloemen.

Na afloop van het officiële gedeelte was er een rondleiding door het bureau. Onder het genot van een hapje en een drankje werd nog even nagepraat, waarna de avond werd afgesloten.

De aandacht van de kant van de politie werd door de “helden� heel erg op prijs gesteld.
Provincie:
Tag(s):