donderdag, 8. juni 2006 - 11:24

Politie zet op slecht bereikbare plaatsen bikers in

Vanaf april heeft de politie van Oegstgeest, Sassenheim en Warmond de beschikking over vier agenten die zijn opgeleid tot politiebiker. De bikers worden ingezet bij controle van moeilijk te bereiken plaatsen. Daarbij valt te denken aan voetgangersgebieden, parken, winkelgebieden en plaatsen die voor andere politievoeruigen moeilijk te bereiken zijn.

Het voordeel van een politiebiker is, dat er makkelijker contact met het publiek en dus ook met groepen jongeren, mogelijk is. Een biker kan eenvoudig voetgangers en fietsers op straat aanspreken en ook andersom. Teamchef E. Faas is zeer content met het bikerteam: “bikers zijn multifunctioneel inzetbaar, en zijn een toegevoegde waarde voor het team�.

Politiemensen die op mountainbikes in de wijk surveilleren, zijn in de regio Hollands Midden inmiddels een bekend verschijnsel. De politieregio Hollands Midden telt momenteel 165 bikers. Alleen al in de Duin- en Bollenstreek rijden zo'n 30 politiebikers. Deze fietssurveillance heeft zijn eigentijdse uitstraling met het aangepaste uniform. De “bikers�, zoals de politiemannen en –vrouwen zichzelf noemen, geven op een moderne manier invulling aan het politiewerk.

Begin 2000 introduceerde de regio Hollands Midden, als eerste korps in Nederland, de bike-patrol. Het idee werd opgedaan tijdens een bezoek aan Amerika. Als snel brachten Amerikaanse politiemensen de kneepjes van het vak bij aan de eerste politiebikers in Hollands Midden. Het idee is inmiddels overgenomen door meerdere politieregio’s.
Provincie:
Tag(s):