maandag, 16. januari 2006 - 14:44

Politiecontroles in Twente

Enschede

De politie Twente heeft de afgelopen twee weken extra gecontroleerd op het alcoholgebruik in het verkeer. Opvallend was dat van de helft van de aangehouden verdachten het rijbewijs werd ingevorderd.

Omdat vanaf 1 januari 2006 strengere regels voor alcohol in het verkeer gelden heeft de politie Twente de afgelopen twee weken extra gecontroleerd. Daarbij werd speciaal gelet op de beginnende bestuurder.

De politie Twente heeft acht beginnende bestuurders betrapt op het rijden onder invloed, waaronder drie bestuurders van een bromfiets. Daarnaast werden 26 bestuurders bekeurd voor het rijden onder invloed. De helft van deze bestuurders, 13 personen, moest het rijbewijs inleveren. Zij hadden een te hoog alcoholpercentage of waren vaker betrapt op het rijden onder invloed (recidive).

De aanleiding om bestuurders (extra) op alcohol te controleren was in zeven gevallen een aanrijding. Bijvoorbeeld een 61 jarige automobilist uit Oldenzaal die op 9 januari een ongeval veroorzaakte op de Prins Hendrikstraat. Hij had een promillage van 2 promille. De politie Twente laat elke bestuurder die betrokken is bij een ongeval een blaastest afleggen.

Ook legden bestuurders die verkeersovertredingen pleegden zoals het rijden door rood, zonder verlichting, zonder gordel een blaastest af. Hieruit bleek bijvoorbeeld dat een bestuurder van een bromfiets die zonder achterlicht reed en geen gele plaat op zijn bromfiets had onder invloed van alcohol was. Hij werd op 4 januari gecontroleerd op de Enschedesestraat in Hengelo.

De politie Twente neemt elke twee weken een ander verkeersthema om (extra) op te controleren.

Zien en gezien worden is belangrijk in het verkeer. De politie Twente gaat de komende twee weken extra controleren op verlichting. In gevallen waarin sprake is van het rijden zonder licht zal direct worden bekeurd.

De regels voor het voeren van verlichting zijn simpel. In het donker (tijd tussen zonsondergang en zonsopkomst) en bij slecht zicht is het verplicht met licht aan te rijden. Het voorlicht moet wit of geel zijn en het achterlicht rood. De (led)verlichting mag niet knipperen. Fietsen moeten voorzien zijn van reflectie op de trappers, de banden en aan de achterzijde.

De boetes voor het niet voeren van verlichting bedragen tussen de € 15,00 (geen voor- of achterlicht) en € 25,00 (geen voor- én achterlicht of geen reflectie).

Het repareren van je fietsverlichting is goedkoper!
Provincie:
Tag(s):