vrijdag, 3. maart 2006 - 10:24

Politiek wil ‘Leen’ aanpakken

Amsterdam

Tijdens het verkiezingsdebat van TweeVandaag onderschreven CDA en PvdA een voorstel van Jan Marijnissen om agressieve reclame voor consumptief krediet aan te pakken. Volgens de SP-voorman moet het afgelopen zijn met de stortvloed aan reclame voor 'makkelijk geld lenen'. Hij acht de leenindustrie medeverantwoordelijk voor het enorme aantal mensen met problematische schulden.

De consumptieve kredieten worden niet alleen via vele tv-spotjes dagelijks aan de man gebracht. Sommige bedrijven gaan meedogenloos te werk in hun 'direct marketing'. Ze benaderen zelfs mensen die na jarenlange problemen bijna uit de schuldsanering komen met de mededeling 'u mag binnenkort weer lenen, vraag eens naar onze mogelijkheden'.

Mensen die werkzaam zijn in de daklozenopvang achten de verleidelijke reclamecampagnes en de 'makkelijk geld' cultuur belangrijke oorzaken van het groeiende aantal huisuitzettingen. De SP vraagt al langer om maatregelen. Marijnissen is dan ook verheugd dat tijdens het tv-debat van vandaag Maxime Verhagen te kennen gaf dat ook hij nu wil ingrijpen.

PvdA-leider Bos sloot zich onmiddellijk aan bij het voorstel van Marijnissen hier snel werk van te maken. De SP zal volgende week, als de Kamer over dit onderwerp komt te spreken, concrete voorstellen doen om de opdringerige aanprijzingen aan banden te leggen.
Provincie:
Tag(s):