woensdag, 13. december 2006 - 10:33

Politieman niet vervolgd voor schietincident

Almelo

De politieman die betrokken was bij het schietincident op 24 juli 2006 in Hengelo, waarbij een 18-jarige jongen zwaar gewond raakte, zal niet strafrechtelijk worden vervolgd. Ook de jongen, die de betrokken politieman en andere agenten bedreigde met een mes, zal niet worden vervolgd.

Naar aanleiding van het gebeurde heeft het OM besloten een onderzoek in te stellen naar het handelen van de betreffende agent. Dit gebeurt standaard bij schietincidenten waar agenten bij betrokken zijn. Met behulp van de uitkomsten van een onderzoek door de Rijksrecherche heeft de officier van justitie besloten de betrokken agent niet strafrechtelijk te vervolgen. De hoofdofficier van justitie heeft, volgens de standaard procedure bij schietincidenten met politieagenten, zijn voorgenomen besluit om niet tot strafrechtelijke vervolging over te gaan, voorgelegd aan de Adviescommissie politieel vuurwapengebruik. De commissie steunt het voorgenomen besluit van de hoofdofficier om te seponeren, dus is hiermee het besluit definitief.

Reden voor het Openbaar Ministerie Almelo om niet tot strafrechtelijke vervolging over te gaan is dat hier sprake is geweest van een noodweersituatie. De agent stond er op dat moment alleen voor, in een onoverzichtelijke situatie: het was een donker, onoverzichtelijk terrein met hoog gras en zijn collega’s moesten op afstand blijven vanwege de inzet van de politiehond.

De neergeschoten jongen zal ook niet strafrechtelijk worden vervolgd vanwege de gevolgen die het incident voor hem hebben gehad. Hij was op dat moment in verwarde toestand, er was geen vat op hem te krijgen. Op dit moment gaat het langzaam beter met hem. Hij zal nog lange tijd moeten revalideren.
Provincie:
Tag(s):