zaterdag, 1. juli 2006 - 19:52

Portugal na strafschoppen langs Engeland

De kwartfinale tussen Engeland en Portugal bleef in de reguliere speeltijd en de daarop volgende verlenging op een 0-0 gelijkspel steken. Strafschoppen moesten bepalen wie van de twee naties de weg in het toernooi zou vervolgen. Portugal had daarbij een engel op haar schouder.

Lampard miste de eerste penalty voor de Engelsen, maar aan Portugese zijde wisten Petit en Viana het net niet te vinden. Engeland wist echter alleen via Hargreaves een penalty te benutten. Gerrard en Carragher wisten hun strafschop niet te benutten. Cristiano Ronaldo schoot zijn penalty wel achter doelman Robinson en bezorgde zijn ploeg zodoende een plaats in de halve finale.

Het duel tussen Engeland en Portugal in het hypermoederne stadion van Gelsenkirchen kwam de eerste 45 minuten niet van de grond. Beide teams leken bevangen door de hitte, want op een paar doelpogingen van beide teams na, werd er de eerste helft weinig gevaar gesticht. De eerste helft werd derhalve afgesloten met een 0-0 ruststand.

Het begin van de tweede helft bracht geen verandering in het spelbeeld. De hitte leek de hoofdrol te gaan spelen in de Arena AufSchalke. Bondscoach Eriksson greep in de 51 - ste minuut in. Aanvoerder David Beckham werd vervangen door Aaron Lennon. De jonge speler van Tottenham Hotspur stichtte meteen gevaar. Na een schitterende solo bracht hij Rooney in stelling, maar de aanvaller van Manchester United had het vizier niet op scherp staan en maaide over de bal heen. Joe Cole wist in de nastoot doelman Ricardo niet te verschalken.

De ellende voor de Engelsen werd nog groter nadat Rooney in de 62 - ste minuut met direct rood van het veld werd gestuurd. De jonge aanvaller werd door arbiter Elizondo bestraft wegens natrappen. Hij raakte tegenstander Ricardo Carvalho in zijn kruis en Engeland moest de wedstrijd uitspelen met tien man.

Ondanks de man minder situatie bleef Engeland aandringen, maar de Engelsen wisten in de resterende minuten van de tweede helft niet tot scoren te komen. In de extra tijd kreeg de equipe van Eriksson nog een dot van een kans, maar de bal wilde er gewoonweg niet in. Portugal wist het overwicht echter ook niet uit te drukken in doelpunten. Na negentig minuten voetbal bleef de stand van 0-0 gehandhaafd.

In de verlenging wisten beide ploegen ook niet tot scoren te komen. Portugal had in de laatste minuten van de extra tijd nog wel een aantal grote kansen op een treffer, maar een doelpunt bleef uit. Strafschoppen moesten uiteindelijk uitmaken welke ploeg er doorging naar de halve finales. Portugal was hierin uiteindelijk de gelukkigste.