donderdag, 30. november 2006 - 9:38

Prijzen industrie iets hoger

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie lagen in oktober 1,4 procent hoger dan in oktober 2005. Voor de vijfde maand op rij is de prijsstijging kleiner dan in de voorafgaande maand. De toename in oktober is de laagste van de afgelopen tweeënhalf jaar.

De metaalprijzen zijn in enkele maanden tijd wel sterk opgelopen. Hierdoor waren producten van de basismetaalindustrie in oktober 2006 bijna 22 procent duurder dan in oktober 2005. Ter vergelijking in januari van dit jaar waren producten van de basismetaalindustrie slechts 2 procent duurder dan een jaar eerder. Ook in de metaalproductenindustrie en de houtindustrie stegen de prijzen in oktober meer dan gemiddeld. In deze bedrijfstakken lagen de afzetprijzen ruim 5 procent hoger dan in oktober 2005.

In de aardolieverwerkende industrie daarentegen lagen de afzetprijzen in oktober bijna 10 procent lager dan een jaar eerder. De prijsstijging van de Nederlandse industrie is de laatste maanden steeds verder teruggelopen door lagere olieprijzen. Zonder de aardolieverwerkende industrie lagen de industriële afzetprijzen in oktober 3,3 procent hoger dan een jaar eerder.

Ten opzichte van september 2006 daalden de afzetprijzen van de industrie in oktober met 0,3 procent. De daling is het gevolg van de verder gezakte olieprijs. Aardolie was ten opzichte van september dit jaar ruim 6 procent goedkoper. Zonder het drukkende effect van de prijsontwikkeling in de aardolieverwerkende industrie stegen de afzetprijzen in oktober met 0,3 procent ten opzichte van september.
Categorie:
Tag(s):