woensdag, 6. december 2006 - 10:28

Prikacties bij Sanko

Sittard-Geleen

De werknemers van Sanko Nederland BV in Sittard, toeleverancier van kunststof onderdelen aan de auto-industrie, gaan in het nieuwe jaar prikacties voeren. Ze geven de werkgever in december nog de tijd om tot een sociaal plan te komen.

De prikacties zijn een protest tegen de directie van Sanko Nederland die weigert een sociaal plan met FNV Bondgenoten af te sluiten voor 28 medewerkers die gedwongen ontslag boven het hoofd hangt bij de Sittardse vestiging. Ook verliezen 50 uitzendkrachten hun werk. Volgens vakbondsbestuurder Luuk Brug zijn de werknemers vastberaden en zeer gemotiveerd om actie te voeren.

Hij heeft zijn hoop ook gevestigd op de politiek. Maandag 11 december voert hij overleg met een PvdA-delegatie met PvdA-politica Pauline Smeets. Brug wil het hebben over de manier waarop bedrijven zoals Sanko hun sociale kosten afwentelen op de maatschappij.

De onverzettelijkheid van de Sanko-directie ergert de vakbondsbestuurder, te meer omdat werknemers in vier jaar geen loonsverhoging hadden gehad. 'Zij hebben geïnvesteerd in het bedrijf en betalen daar straks de rekening voor met een lagere werkloosheidsuitkering.'

Sanko Nederland bv is onderdeel van de Japanse multinational Sanko Gosei. De vestiging in Sittard levert ondermeer onderdelen aan Nedcar in Born. Bij Sanko werken nu nog 87 mensen in vaste dienst.
Provincie:
Tag(s):