woensdag, 13. september 2006 - 17:50

Prins brengt werkbezoek aan EMC

Rotterdam

De Prins van Oranje heeft woensdag een werkbezoek gebracht aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Dit bezoek was een initiatief van het ECP.NL, platform voor Nederland, waarvan de Prins lid is van de Raad van Advies. Tijdens het werkbezoek stond centraal, welke voordelen de patiënt kan hebben bij integratie van ICT-toepassingen in de zorg.

De Prins bezocht ondermeer de afdeling Bio-informatica, waar geavanceerde technieken en beeldvormende technieken voor erfelijkheidsonderzoek worden gekoppeld aan andere fundamentele en klinische onderzoeksprogramma's.

Erfelijkheidsprofielen kunnen in de toekomst een belangrijke rol spelen bij het vooraf bepalen of een bepaalde medische behandeling op individueel niveau zal aanslaan. De afdeling ondersteunt artsen en onderzoekers bij het analyseren van de enorme hoeveelheden gegevens die bij biomedisch onderzoek betrokken zijn. Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van de I-Space, een 'virtual reality'-ruimte waar artsen en onderzoekers medische gegevens kunnen bestuderen in drie-dimensionale beelden.

Vervolgens kreeg de Prins uitleg over de website 'voorlichting op maat waarmee patiënten op een eenvoudige en eenduidige wijze advies op maat krijgen bij spier- en gewrichtsklachten.

In het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis werd de Prins geïnformeerd over de community Sophiakids.nl. Hiermee kunnen kinderen die in het ziekenhuis liggen via internet in contact blijven met het thuisfront en de school. Verder bezocht de Prins de Intensive Care afdelingen Neonatologie en Pediatrie, waar hij uitleg kreeg over het Patiënt Data Management Systeem (PDMS). Dit wordt gebruikt om de vitale functies en medicaties van vroeg geborenen te monitoren.
Provincie:
Tag(s):